fredag, juli 11, 2014

Toyohiko Kagawa - en kristen pasifist fra Japan

I disse dager hvor tusener på tusener er på flukt fra krigens redsler, eller gjemmer seg for raketter som hvisler over deres hoder og slår ned blant sivilister og dreper uskyldige barn, kvinner og menn er godt å minnes Toyohiko Kagawa (bildet).

I går var det 126 år siden den japanske kristne pasifisten ble født. Han levde blant de fattige, og forstod seg på arbeiderklassens kår. Kagawa som levde etter Bergprekenen, etablerte skoler, sykehus og menigheter.

Han ble født i Kobe i Japan 10.juli 1888. Begge hans foreldre døde mens Kagawa var ung, og han ble sendt til en skole, hvor han fikk undervisning av to amerikanske misjonærer.

Fra disse to misjonærene - Harry W. Myers og Charles A. Logan - lærte han engelsk. Han kom til tro på Jesus gjennom en bibelstudiegruppe. Da var han ganske ung. Kagawa studerte teologi ved Tokyo Presbyterian College, og senere ved Kobe Theological Seminary. Mens han studerte der ble han svært frustrert over enkelte av studentenes opptatthet av tekniske detaljer i lærespørsmål. For ham handlet den kristne tro om handling, og utålmodig henviste han til Lignelsen om den barmhjertige samaritan. Fra 1914 til 1916 studerte han ved Princeton Theological Seminary.

I 1909 flyttet han tilbake til Kobe. Til slummen. Intensjonen var å arbeide som misjonær, sosialarbeider og sosiolog. I 1914 reiste han til USA for å studere måter å bekjente årsakene til fattigdommen. To år senere publiserer han en artikkel: Researches in the Psychology of the Poor, som baserer seg på hans erfaringer fra å leve i slummen, en helt ukjent side for den japanske middelklassen. Blant annet praksisen med å ta seg betalt for å ta vare på barn, for så å ta livet av dem.

I 1921 og 1922 ble han arrestert for sitt engasjement for den japanske arbeiderklassen. Etter dette arbeidet han med å organisere hjelpearbeid i forbindelse med det store jordskjelvet i Kobe i 1923.

Han organiserte Den japanske arbeiderføderasjonen og Den nasjonale antikrigsligaen i 1928.  Dette skjedde samtidig med at han fortsatte sitt arbeid med å evangelisere blant de fattige, kvinners stemmerett og kallet for en fredelig utenrikspolitikk. I årene 1926 til 1934 fokuserte han sitt evangeliske arbeid gjennom 'Guds rike bevegelsen'.

I 1940 publiserte han en offentlig unnskyldning overfor Kina for Japans okkupasjon av landet, og ble arrestert for dette. Etter at han ble løslatt dro han til USA for å gjenta forsøket om å forhindre krig mellom disse to nasjonene. Han vendte så tilbake til Japan for å kjempe videre for kvinners stemmerett.                                                                                           

Toyohiko Kagawa skrev over 150 bøker, flere av dem oversatt til norsk. Metodistenes forlag sto for oversettelsen i sin tid. Han ble nominert for Nobels litteraturpris i 1947 og 1948, og Nobels fredspris i 1954 og 1955.

Kagawa er også kjent for sitt arbeid med å skape et alternativt økonomisk system, et alternativ til kapitalisme, stats-sosialisme og fascisme. 

I lange perioder led mye på grunn av en hjertesykdom. 23. april 1960 - i en alder av 71 år falt han om bevisstløs flere ganger. Han våknet opp, smilte til kona og nære medarbeidere rundt seg. De siste ordene hans var disse: 'Vær så snill og gjør det beste for verdensfreden og kirken i Japan'.

Ingen kommentarer: