lørdag, juli 26, 2014

Enzo Bianchi: Pave Frans villig til å reformere paveembetet

Jeg slutter ikke med å forundre meg over pave Frans I.

Tirsdag denne uken kom han med en svært overraskende uttalelse hvor han sier at han til og med er villig til å reformere paveembetet om nødvendig for å kunne skape enhet.

Det skjedde samtidig med at pave Frans I utnevnte Enzo Bianchi (bildet), prior for den økumeniske kommuniteten i Bose, til en nøkkelrolle i pavelige rådet for kristen enhet.

Jeg kan ikke se at denne oppsiktsvekkende uttalelsen har fått noen oppmerksomhet i norsk presse - heller ikke i den kristelige.

Utnevnelsen av Enzo Bianchi kom også veldig overraskende. Enzo Bianchi leder en økumenisk kommunitet i Italia, som mer og mer er blitt et sted hvor det bygges broer mellom kristne av ulike konfesjoner. Det skjer gjennom bønn og måltidsfellesskap, og gjennom å feire gudstjenester og søke stillheten sammen.

Enzo Bianchi møtte pave Frans I den 2. juli, og dette var tredje gangen at han møtte paven siden Frans tiltrådte som biskop av Rom. De samtalte da om hva som kreves for å gjøre fremsteg på enhetens vei. Men paven nevnte ingen ting om sine planer om å utnevne Enzo Bianchi til denne viktige posisjonen.

I følge Enzo Bianchi er pave Frans svært opptatt av kristen enhet:

'Han er djupt overgitt til denne saken, han gir den sin høyeste prioritet, og er beredt til å reformere paveembetet for å oppnå kristen enhet'.

For de av dere som leser engelsk står det mye interessant å lese her:

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/inquiries-and-interviews/detail/articolo/ecumenismo-ecumenism-ecumenismo-35400/

Hva en slik reformasjon av paveembetet går ut på sier Vatican Insider ingen ting om. Først og fremst vil en slik enhet kunne bli en enhet mellom Vest- og Østkirken. Noen enhet mellom evangelikale kirkesamfunn og Vest- og Østkirken er det vanskelig å kunne forestille seg. Dertil er de læremessige for store.

2 kommentarer:

Biskop Kyrillos sa...

Där har du rätt Björn Olav att det är läromässigt stort avstånd mellan de båda katolska kyrkorna och den evangelikala kyrkan.

bjørn sa...

Ja det er sant. Den katolske lære er en falsk lære basert på gjerning og tradisjon i tillegg, mens sann lære handler om tro, nåde, Kristus og Skriften alene. Pavens makt og stilling er ubibelsk, Bønn til Maria er ubibelsk, bønn til helgener er ubibelsk, skjærsilden er ubibelsk, og mest av alt, offermessene er blasfemiske i det de tramper Guds sønns blod under sine føtter ved å "ofte Kristus på nytt". Luthers oppgjør med den katolske kirke er noe av det viktigste som har skjedd i kirkehistorien (om ikke det aller viktigste) siden Apostlenes tid. Det er trist å se hvordan mennesker blir forført av over-religiøsiteten slik som den katolske kirke fremstår i all sin pomp og prakt, når sannheten er at de kun trenger Jesus alene, og han møter vi i Ordet om korset og oppstandelsen, evangeliet.