torsdag, juli 02, 2009

Utholdende pågående bønn, del 1



Jeg tror mange av oss gir oss altfor fort når vi ber. Får vi ikke svar ganske raskt, så stanser vi å be. Vi er ikke pågående som kvinnen vi leser om i Luk 18. Jesus begynner historien om denne kvinnen med å "fortelle dem en lignelse om å alltid være utholdende i bønn, og ikke bli trette." (v.1)

Det finnes mange eksempler i Bibelen på mennesker som har bedt ned velsignelser over andre mennesker rundt dem, og som er blitt bønnhørt for sin utholdenhet og pågåenhet, men ikke alltid uten lidelse, og svaret ble ikke alltid som de hadde forventet eller bedt om:

Job bad og ofret for sine barn. Han hadde for vane å stå opp tidlig om morgenen for å gjøre dette. (Job 1,5) Men han mistet dem senere i en forferdelig ulykke.

Abraham gikk i forbønn for to byer (1.Mos 18,22-23)

Jakob kjempet med Gud og ble velsignet (1.Mos 32,26)

Moses fikk ild til å slokne gjennom forbønn (4.Mos 11,2)

Elia opplevde at regn ble holdt tilbake på grunn av forbønn (1.Kong 17,1)

Elisja vekket opp igjen en død gutt (2.Kong 4,32-36)

Daniel fikk visdom i rette tid (Dan 10,12)

Nehemja fikk materialer som svar på bønn til å bygge opp igjen Jerusalem (Neh 2,4-8)

Forbederen E.M Bounds har sagt: "Jorden blir forvandlet, revolusjonert, engler beveger seg mer kraftfullt, med raskere vingeslag, og Guds gjerning blir utført når Guds hellige ber."

La oss se på noen av de viktigste elementene i bønn som virker og gir bønnesvar:

1. Vi må tro på bønnens makt

"Og dette er den frimodigheten vi har overfor Ham, at om vi ber om noe etter Hans vilje, så hører Han på oss. Og hvis vi vet at Han hører på oss, uansett hva vi ber om, så vet vi også at vi har fått oppfylt de bønnene vi har bedt til Ham. (1.Joh 5,14-15)

"Be, og det skal bli gitt dere. Let, og dere skal finne. Bank på, og det skal bli åpnet for dere. For hver den som ber, han får, den som leter, han finner, og den som banker på, skal det bli lukket opp for." (Matt 7,7-8)

"For sannelig sier Jeg dere: Hvis dere har tro som et sennepsfrø, kan dere si til dette fjellet: Flytt deg herfra til dit! Og det skal flytte seg Og ingenting skal være umulig for dere." (Matt 17,20)

"Åpne din munn vidt opp, og Jeg skal fylle den." (Salme 81,11)

"Bønn er nøkkelen som låser opp Guds skattekiste... Det største vi kan gjøre for Gud eller noe menneske er å be. Vi utfører mer gjennom våre bønner enn gjennom vårt arbeid." (En ukjent kristen)

(fortsettes)

1 kommentar:

leins sa...

Hei Bjørn Olav!
Flott undervisning!

Når det gjelder bønnesvar, har en sagt, "at de talte mere med Gud om sine barn, enn de talte med sine barn om Gud".

Noe vi har erfart i vår familie.

Ønsker deg Guds velsigne over dagen og dens gjerning.