tirsdag, februar 09, 2010

Håp og evangelieforkynnelse i den syriske ørken, del 2

I 1983 klatret Paolo Dall'Ogilo opp til det overgitte Deir Mar Musa al-Hahashi klostret (bildet) midt i den syriske ørken, for første gang. Han ønsket å gjøre sin årlige retreat her. Klostret er bygget i det sjette århundre, har fresker fra det 11 århundre og ble forlatt en gang i det 19 århundre. Midt i ruinhaugen opplevde Paolo et kall. Egentlig var dette kallet bare en bekreftelse på det kall han opplevde allerede som novise. Selv om det meste var ødelagt, finnes ikke ordet "upraktisk" i denne mannens vokabular. Og han taler italiensk, arabisk, syrisk, engelsk, latin og fransk!

Paolo startet gjenreisningsarbeidet. Ikke bare det fysiske, men også det åndelige. I dag finnes det en daglig rytme her, som ved alle andre klostre verden over. Deir Marmusa har valgt sin. Morgenbønnen starter kl 0730 og finner sted i klostrets kapell, som mer ligner en moske. Her tar man av seg på beina før han går inn, og man sitter på matter for det meste i stillhet. I forbindelse med morgenbønnen deler også Paolo noe fra Guds ord.

Dagen brukes til de mange praktiske gjøremålene som må gjøres i et kloster som dette. Klostret har en egen hage og et vanningsanlegg. Alt dette må det tas hånd om. Middagen serveres så sent som klokka 22.00, alt avhengig av hvilken gudstjeneste som følger etterpå.

De mange gjestene som kommer hit slås av den kontemplative atmosfæren som stedet preges så sterkt av, og ikke minst at gjestfriheten. Hit til dette klostret kommer det også mange muslimer hvert år, og alle blir ønsket hjertelig velkommen. Her får de stifte bekjentskap med dne kristne tro, ikke bare gjennom ord, men også gjennom den dype kjærligheten som munkene har til muslimene. Så har da også flere kommet til tro gjennom dette.

Hit søker også mange kristne for å ta del i retreater. Gjennom årenes løp har også noen nordmenn gjort det.

Ingen kommentarer: