tirsdag, februar 09, 2010

Et liv i bønn og Guds nærhet, del 1

Jeg holder for tiden på med å lese om Elder Theodosius the Athonite of Karoulia. De mange som søkte et liv i radikal Jesus-etterfølgelse og bønn i ødemarkene på Athos, har interessert meg i mange år. Athos er et fjell og en halvøy i Makedonia i det nordlige Hellas kalt Agion Oros - hellig fjell. Athos strekker seg 60 km ut i Egeerhavet og dekker et område på rundt 390 kvadratkilometer. Her finnes 20 ortodokse klostre og flere eneboersteder.

Fra den siste delen av det 19 århundre frem til utbruddet av 1. verdenskrig opplevde den russisk monastiske bevegelsen på Athos sin blomstringstid. Overalt i det veldige russiske riket levde det munker som drømte om å få komme til Athos for å leve et asketisk liv i verdens eneste monastiske republikk, berømt for sin bønneatmosfære, sitt nøysomme liv og den store mengden av hellige som hadde levd der opp gjennom århundrene.

Bokstavelig talt satte tusenvis av menn seil fra Russland til det hellige fjellet i denne perioden, ja for en tid var faktisk majoriteten av munkene på Athos russiske. Mennesker fra alle lag av folket, inkludert tsar Aleksandr II og Nikolaj II, sendte store pengegaver, og sørget for at St. Panteleimon klostret og sketene til Hl. Andreas og Hl. Elias fikk storslagne utsmykninger, så vel som det som trengtes for at munkene skulle kunne leve der og de store mengdene av pilegrimer som kom på besøk hvert eneste år.

Hieroschemamunk Theodosius var en av de som forlot hjemlandet for å leve på Athos-fjellet i denne perioden. Han ankom i 1901, og levde forskjellige steder på øya, blant annet i Hl Nikolas kellion, Kapsala, og Nye Thebaid; før han slo seg ned for godt blant klippene på Karoulia. Der levde han frem til sin død.

Bildet som følger denne bloggartikkelen viser hans munkecelle. Cellen var bygget av russiske munker som bodde her for å be Jesusbønnen i stillheten. For å komme til disse avsidesliggende stedene, i de stupbratte fjellene, måtte han klatre og fire seg ned ved hjelp av jernkjeder som var festet i fjellveggen! Her levde Theodosius under åndelig veiledning av blant annet Hl. Silouan, som jeg har skrevet om ved flere anledninger på bloggen her.

I neste artikkel skal jeg skrive litt mer om Theodosius' sitt liv, som var et liv i bønn, forsakelse og tro. For meg er livene til disse hellige Guds menn liv det er verd å lære å kjenne, fordi mange av dem opplevde å leve i Guds nærhet på en måte som jeg tror mange av oss lengter etter.

(fortsettes)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det sies blant munkene der at dem har kunnskap om Jesus egen bønne praksis og kunnskap om den hellige ånd fra dem førtste kristene i Hellas på Paulus tid.

Ikke rart dem rusiske munkene tørstet etter å reise ditt i håp om å oppleve og lære mere om dette når dem elsker Jesus.

Mange av dem hellige kjente til hvordan den hellige ånden arbeidet i kroppen som dem veiledtet yngre brødre i hvordan den kunne stige ned i hele kroppen.

Det sies også at dem mest hellige hadde og har så sterk Gudskraft at dem må bøye hodet for å minske den hellige ånden for ikke å miste jord forbindelsen i sin opprykelse i ånden.
Har selv motat undrevisning i disse hellige kunnskaper fra Gud, som gir dem til alle som har ett virkelig ønske om å kjenne den hellige ånds dype visdom og kraft fult ut.
Ja det er mye å vokse i som kristen.
Broderlig i kristus

Anonym sa...

For når den Hellige Ånds kraft tennes i hjerte som en ild strømmer kraften ut i hele kroppen.
Da gjelder det å la den strømme ut igjennom føtter og hender slik at krafen kan virke i hele legemet.
DA er legemet lys for Guds kraft virker i hele legemet.
Da går det en evig strøm av hellig ånd som velsigner jorden der den hellige går for Han lever sannelig i Jesus kristus.
Da er det ikke bare hjertet som er hellig men hele kroppen utstråler Guds kraft.
Da føler man virkelig at man lever og ånder i Gud som dem hellige.
For dem som ikke har vokst i Jesus vil dette fremstå som uvirkelig.

Derfor har dem hellige bevart det mot perler for svin slik at dem oppriktige brødre i Jesus som ønsker å etterfølge Han kan mota kunnskapen ren fra hyklende sjeler som sier dem vet alt om Jesus.

Tiden er vel inne til å fortelle mere om dette nå i dem siste tider skal ikke noe være skjult for verden.

For slik Jesus hadde Guds hellighet omkring seg skal Hans elskede også ha Guds hellighet omkring seg til velsignelse og hjelp for verden.

Det er denne helligheten som er det åndelige lyset som oplyser verden med sin kraft fra Gud.
Vi er bare en kanal for Guds kraft som strømmer igjennom oss til verden.

Uten Guds kraft lever ingen ting.

Når du kan si disse ordene som meg.

Jeg broder i kristus er ingen ting, livet fra Gud i meg er alt !!!!!


Broderlig i kristus