fredag, februar 05, 2010

Evangeliet om Guds rike, del 1

Har du tenkt på hva som var det gjennomgående tema i Jesu forkynnelse og undervisning? Var det menneskets behov for frelse? Guds kjærlighet til menneskeheten? Nødvedigheten av å bli født på ny? Det faktum at Jesus ville dø for våre synder?

Jesus talte om alt dette. Og dette er alle essensielle sannheter. Men ingenting av dette var hovedtema for hans undervisning!

Kun et sted finner vi at Jesus taler om den nye fødsel, nemlig i samtalen Han har med Nikodemus, en av jødenes rådsherrer. Jesus nevner at Han dør som en løsepenge for oss bare en eneste gang. Det er kun fem eller seks steder i evangeliene hvor Han bruker ordet "frelse".

Kanskje dette forvirrer deg? Vi er jo så vant til å understreke betydningen av å bli frelst.

Men leser du evangeliene nøye vil du oppdage at Jesu budskap handlet om Guds rike. Det er nesten et hundre referanser til Guds rike i evangeliene. For det andre: flesteparten av Jesu lignelser handler om Guds rike. Faktum er at Jesus sier selv at årsaken til at Han kom til jorden var for å forkynne om Guds rike!

"Men Han sa til dem: Jeg må forkynne Guds rikes evangelium til de andre byene også, for til det er Jeg utsendt." (Luk 4,43)

Det er ikke dette vi er vant til å høre, er det vel?

Vi er vant til å høre at hovedårsaken til at Jesus kom til jorden var å frelse oss fra våre synder. Og det er definitivt en av hensiktene med Hans komme. Men det er kun en av hensiktene!

Overalt hvor Jesus var, forkynte Han om Guds rike. Ja, allerede fra starten av:

"Fra den tid begynte Jesus å forkynne og si: Omvend dere, for Himlenes rike er kommet nær." (Matt 4,17)

"Jesus gikk omkring i hele Galilea, underviste i synagogene deres og forkynte evangeliet om riket ..." (Matt 4,23)

"Deretter dro Jesus omkring i alle byene og landsbyene. Han lærte i synagogene deres, forkynte evangeliet om riket ..." (Matt 9,35)

"Men da folkemengden fikk vite det, fulgte de etter Ham. Og Han tok imot dem og talte til dem om Guds rike ..." (Luk 9,11)

Det er jo underlig dette at selv om Guds rike er Jesu hovedanliggende, så er budskapet om Guds rike nærmest fraværende fra det evangelium som forkynnes i dag. Hva er hovedtema for dagens forkynnelse? Det var behovet for frelse, men nå forkynnes det mer om vårt selvbilde, om Guds kjærlighet, hvor gode vi må være mot hverandre. Vi forkynner ikke Guds rike.

(fortsettelse)

Ingen kommentarer: