tirsdag, februar 23, 2010

Lesestykker i fastetiden, dag 3

Ambisjon og makt fantes også som ingredienser i livet til Johannes. Markus beretter for oss følgende historie:

"Da kom Jakob og Johannes, Sebedussønnene, til Ham og sa: Mester, vi vil at Du skal gjøre for oss det vi ber om. Og Han sa til dem: Hva vil dere at Jeg skal gjøre for dere? De sa til Ham: Gi oss at vi får sitte, en på Din høyre side og den andre på Din venstre, i Din herlighet. Men Jesus sa til dem: Dere vet ikke hva dere ber om. Er dere i stand til å drikke det beger som Jeg drikker, og bli døpt med den dåpen Jeg døpes med? De sa til Ham: Det er vi i stand til. Da sa Jesus til dem: Dere skal sannelig drikke det beger Jeg drikker, og den dåpen Jeg døpes med, skal dere bli døpt med. Men å sitte ved Min høyre og ved Min venstre side, kan ikke Jeg gi noen. Det er for dem det er beredt. Og da de hørte dette, ble de meget harme på Jakob og Johannes. Men Jesus kalte dem til seg og sa til dem: Dere vet at de som regnes som herskere over folkeslagene, har fullt herredømme over dem, og deres store menn utøver makt over dem. Men slik skal det ikke være blant dere. Den som vil være stor blant dere, skal være deres tjener. Og den som vil være den førtse, skal være alles slave. For Menneskesønnen kom ikke for å bli tjent, men for selv å tjene, og for å gi sitt liv som løsepenge for mange." (Mark 10,35-45)

I går leste vi om Jesus som gav disse to navnet "Tordensønnene". Det sa noe om deres temperament. Her stifter vi bekjentskap med en annen side av deres kjød. Deres trang etter å bli sett og bli sett opp til. Kjødelige egenskaper som stilte seg i veien for Kristus, og for at Jesu liv skulle bli sett i dem. Jeg undres på om Den Hellige Ånd "behandlet" denne stoltheten i livet til Johannes ved å la ham få ansvaret med å ta seg av Jesu mor. Tradisjonen vet å fortelle at Johannes tok seg av Jesu mor i Efesos, og sørget for hennes behov. Han var blitt en tjener, hans liv var ikke et "glamorøst" liv på en scene hvor alle "så" ham, men et liv som også ble levd i det skjulte, hvor bare Gud så ham.

Det er mye ambisjoner og steben etter makt i mange av oss. Av og til tar Gud oss vekk fra begivenhetene, for å la oss tjene der hvor ingen ser oss. Om vi er tro i det lille, vil Gud sette oss over noe større. Om vi ikke er tro i det skjulte, er vi ikke tro i det hele tatt. Prøven på om vårt åndelige liv er sant, eller om det kun er et spill for galleriet, er om det leves i lønnkammeret eller ikke!

Dagens refleksjon: Hvor tjener jeg Jesus? På plattformen, eller i lønnkammeret? Er jeg villig til å legge ned mitt liv for andre, eller dreier det seg om hvilken posisjon jeg kan få slik at jeg blir sett? Bringer mitt liv Jesus ære, eller vanære?

Ingen kommentarer: