onsdag, februar 10, 2010

Evangeliet om Guds rike, del 5

I ukene foran Stortingsvalget kom det forslag fra flere politikere og partier om en form for statsborgertest for utlendinger. Noen ville ha en edavleggelse, ikke ulik den amerikanske, hvor utlendinger skulle sverge troskap mot kongen og flagget.

Jeg skal ikke si hva jeg mener om dette, men si at det burde ikke komme som noen overraskelse at Jesus krever en lignende lojalitet til de som ønsker å bli en borger i Guds rike! Hans krav om lojalitet er faktisk høyere:

"Den som ikke er med Meg, er imot Meg. Og den som ikke samler med Meg, sprer." (Matt 12,30)

"Den som elsker far eller mor mer enn Meg, er Meg ikke verd. Og den som elsker sin sønn eller datter mer enn Meg, er Meg ikke verd. Og den som ikke tar sitt kors opp og følger etter Meg, er Meg ikke verd. Den som finner sitt liv, skal miste det, og den som mister sitt liv for Min skyld, skal finne det." (Matt 10,37-37)

"På samme måte er det med hver og en av dere: Den som ikke oppgir alt det han har, kan ikke være Min disippel." (Luk 14,33)

Verken Norge eller USA krever at en person skal oppgi alt for å bli borgere av disse landene. Men Jesus gjør det. I Hans kongedømme kan det ikke være snakk om delt lojalitet. Jesus er svært tydelig på at vi IKKE kan tjene to herrer, og Han vil ikke finne seg i å være på andre plass. Enten er Jesus Herre, eller så er Han det ikke. Enten er Han Herre over absolutt alt, eller så er Han ikke Herre i det hele tatt.

Det er derfor Jesus ber oss om å sette oss ned og beregne omkostningene ved å følge Ham!

"For hvem av dere som tenker på å bygge et tårn, setter seg ikke først ned og regner ut kostnaden, om han har nok til å fullføre det? For har han lagt grunnvollen uten å være i stand til å fullføre det, vil alle som ser det, begynne å spotte ham. De vil si: Dette mennesket begynte å bygge, men han var ikke i stand til å fullføre det. Eller hvilken konge som skal gå i krig mot en annen konge, setter seg ikke først ned og holder rådsslagning om han med sine ti tusen mann er i stand til å møte ham som kommer imot ham med tjue tusen? Hvis ikke sender han en delegasjon og spør etter fredsbetingelsene mens den andre ennå er langt unna. På samme måte er det med hver og en av dere. Den som ikke oppgir alt han har, kan ikke være min disippel." (Luk 14,28-33)

Jesus har ikke noe ønske for oss om å starte noe vi ikke vil fullføre. Jeg synes disse ordene er svært radikale:

"Men Jesus sa til ham: Ingen som legger sin hånd på plogen og ser seg tilbake, er skikket for Guds rike." (Luk 9,62)

Hvorfor snakkes det så lite om dette i mange av dagens menigheter? Våger vi ikke å snakke om hvor radikal etterfølgelsen av Jesus virkelig er?

(fortsettes)

Ingen kommentarer: