tirsdag, februar 02, 2010

Menigheten i Korint startet med tre - ble en forsamling på 25.000, del 1

Som jeg har fortalt tidligere holder jeg på å lese Apostlenes gjerninger for tiden. I den forbindelse har jeg sett litt nærmere på hvordan menigheten i Korint ble grunnlagt. Det var et virkelig nybrottsarbeid apostelen Paulus startet opp i denne byen.

Det ble begynte med at Paulus dro fra Aten til Korint, en omlag 80 kilometer lang tur. Her møter han en jøde som hette Akvilas, som nylig var kommet til Korint med sin hustru Priskilla. Vi skriver omkring år 49 e.Kr. Akvilas og Priskilla som hadde samme yrke som Paulus - de var teltmakere - hadde kommet til Korint kort tid før Paulus. Keiser Klaudius hadde tvunget jødene til å forlate Rom. Sammen med dette ekteparet starter Paulus opp et pionerarbeid i Korint. Den kristne forsamlingen i Korint starter med tre personer. Enkelte kirkehistorikere vil ha det til at denne menigheten fikk 25.000 medlemmer!

Menigheten i Korint ble grunnlagt av apostelen Paulus omkring 20 år etter Kristi oppstandelse. Han kom hit på sin andre misjonsreise. Det var en dynamisk - men kaotisk - menighet som Paulus elsket lidenskapelig. Om grunnleggelsen leser vi i Apostlenes gjerninger kapitel 18, og to av de lengste brevene i Det nye testamente er adressert til denne forsamlingen.

Korint lå strategisk til på det korintiske neset som forbandt Makedonia og det greske innlandet med halvøya Pelopnnes. Dermed ble Korint sentrum for handelen mellom østre og vestre Middelhavsområde. Det er interessant å sammenligne Aten og Korint. Den gang var nemlig Aten en liten by med færre enn 10.000 innbyggere. Korint var på sin side en storby. Her bodde mer enn 200.000 innbyggere. Nå var riktignok Aten et intellektuelt og kulturelt sentrum, mens Korint på sin side var et handelssentrum med forbindelse via sjøveien til Det joniske hav i vest og Egeerhavet i øst.

I Aten var Paulus alene, om vi da ser bort fra et kort besøk av Timoteus. I Korint får han etter hvert et apostolisk team til å stå sammen med seg i tjenesten. Det er de hedenske filosofene apostelen Paulus konsentrerte seg om i Aten, mens målgruppen i Korint er de hedenske gudfryktige. I Aten opplevde han liten grad av fruktbærende tjeneste, mens han i Korint opplevde en rik innhøstning av sjeler.

Korint var en blomstrende handelsby. På markedene ble det solgt arabisk balsam, egyptisk papyrus, dadler fra Fønika, elfenben fra Libya, babylonske tepper, geitehårsskinn fra Kilikia, ull fra Lykanonia og frygiske slaver. Her i Korint holdt man også de såkalte isthminske leker, som ligner mye på de olympiske lekene, og som Korint var vertskap for hvert annet år. Men Korint handlet også med mennesker.

Til byen var det knyttet en omfattende prostitusjonsvirksomhet, en trafikk som fikk sin næring fra den blomstrende Afrodite-kulten.

I en serie artikler skal vi se nærmere på både grunnleggelsen av menigheten og grunntrekkene ved denne menigheten. Jeg håper du følger med fra starten.

(fortsettes)

Bildet viser byen Korint med ruinene av Afrodite-templet

1 kommentar:

Anonym sa...

Spennende, husker vi var der for 15 år siden. Glemmer det aldri...

http://www.eyewitness.no/reisebrev/korint.htm