lørdag, februar 20, 2010

Ny artikkelserie på bloggen med fokus på fastetiden


I morgen begynner jeg en ny serie med artikler på bloggen. Det er en serie med betraktninger knyttet til den perioden av kirkeåret som kalles fastetiden. Den ble innledet denne uken med Askeonsdag. Den faller 46 dager før 1.påskedag, men da søndagene ikke telles med i fastetiden faller den fra kirkelig synspunkt 40 dager før påske. Antallet dager er fastsatt til minne om Kristi førti dager lange opphold i ørkenen.

I Det gamle testamente kan vi lese om at det var vanlig å strø aske over sitt hode som et tegn på anger og bot. Jesus bruker dette som et eksempel i Matt 11,21: "Ve deg, Korasin! Ve deg, Betsaida. For dersom de mektige gjerningene som ble gjort hos dere, hadde vært gjort i Tyrus og Sidon, ville de ha omvendt seg i sekk og aske for lenge siden."

I kristen tradisjon har man feiret gudstjeneste denne onsdagen, og deltagerne har kommet frem for å bli tegnet med et kors i pannen. Korset er blitt tegnet med aske, og skal minne oss om vår egen dødelighet. «Kom ihu, menneske, at du er støv og skal vende tilbake til støv; gjør bot så du kan ha evig liv».

Jeg håper at betraktningene som vil følge denne bloggen frem til 1.påskedag vil være til hjelp for dem som vil gjøre årets fastetid til en tid hvor de kan leve mer konsentrert, fokusert og innviet og se frem til den store påskegleden. Får jeg tid vil jeg også bringe noen oppskrifter på fastemat!

2 kommentarer:

Aleksander sa...

Bra!

Otto sa...

Fint og nødvendig.
Tror det er få av oss kristne som lever anderledes i fastetida enn ellers.