søndag, februar 28, 2010

Lesestykker i fastetiden, dag 8

Vi tenker kanskje ikke så mye over det når vi leser evangelieberetningene om disiplene, men Peter var gift. Vi leser jo i Matt 8 om hans svigermor!

"Da Jesus var kommet inn i Peters hus, så Han at hans svigermor lå syk og hadde feber. Han rørte ved hånden hennes, og feberen forlot henne. Og hun sto opp og tjente dem." (v.14-15)

Peter, apostelen, måtte altså forholde seg til familielivet. Det setter en del ting i perspektiv med hensyn til etterfølgelsen av Jesus. Mange av oss forholder jo oss til at vi er en del av et familieliv, med mange ulike forpliktelser og utfordringer. Midt oppe i alt dette skal vi følge Kristus. Det byr også på sine utfordringer. Nettopp fordi Peter var gift, så er det for oss som er i samme situasjon, kanskje lettere å se hen til ham for å lære, enn de andre av disiplene. Vi vet jo ikke så veldig mye om deres familiesituasjon.

Jeg har lest beretningene om Peter ut fra dette perspektivet i det jeg har forsøkt å sette Peter inn i denne sammenhengen: han har en kone å forholde seg til. Om de hadde barn, vet vi ikke. Gjør et forsøk på å lese evangeliene, Apostlenes gjerninger og Peters to brev, med dette i bakhodet. Tenk igjennom det han sier, skriver og gjør som ektemann.

Egentlig er det jo litt underlig at Den romersk-katolske kirke har apostelen Peter som sitt store forbilde, og så nekter de prestene å gifte seg!

Peter på sin side forholdt seg til et liv sammen med kona si. Han hadde sikkert sin del av alle de utfordringer og gleder som ekteskapet byr på. Tenk på dette når du leser det han skriver i 1.Pet 1,15-16:

"Men slik Han som kalte dere er hellig, skal også dere være hellige i all deres ferd, for det er skrevet: Dere skal være hellig, for Jeg er hellig."

Dagens refleksjon: Hvordan skal jeg leve et hellig overgitt liv i min familie?

Ingen kommentarer: