lørdag, februar 06, 2010

Vellykket konferanse om det monastiske livets betydning

Den siste helgen i januar ble det arrangert en svært interessant konferanse på Bjärka Säby i Sverige. Da innbød Johannesakademiet til en samling om monastisk spiritualitet med noen av vår tids mest markante klosterledere.

Her skulle jeg svært gjerne ha vært deltager, men akkurat denne helgen underviste jeg på Oasebevegelsens treningskole i Oslo.

Fra det som vanligvis kalles "verdens eldste kloster", Antoniosklostret i Egypt, kom abouna Maximos, en av klostrets eldste munker. Fra Mar Musa, klostret som ligger på en ørkenklippe nord for Damaskus kom fader Paulo. Dette klostret var bare en ruin når fader Paulo kom hit i 1980. Etter en ti-dagers bønneperiode opplevde han Guds kall til å bygge opp klostret. I dag finnes det en økumenisk kommunitet her under tilsyn av den syriske biskopen i Damaskus. Tusentalls gjester strømmer til dette klostret hvert år, blant annet mange muslimer. Kommuniteten og fader Paulo kjenner et spesielt kall til dem.

Den tredje internasjonale gjesten var broder Guido Dotti fra den økumeniske kommuniteten Monastero de Bose i Italia. Fra Sverige medvirket subpriorinnen fra Heliga Hjärtas kloster, søster Katrarina.

Det kom deltagere fra hele Skandinavia. Motto for konferansen var "One in the Spirit". Møtet med de utenlandske gjestene etterlot seg et dypt inntrykk. Det monastiske kallets særskilte gave til kirken fremsto på en ny måte for mange av de som deltok.

Foto: Erling Rimehaug/Johannesakadmin

Ingen kommentarer: