søndag, februar 14, 2010

40 års jubileet for Criswell college markert

W. A Criswell - eller Wallie Amos, 19.desember 1909-10.januar 2002, er blitt kalt vår tids Spurgeon. Og det med rette. Den legendariske pastoren for First Baptist Church i Dallas Texas førte arven til Charles Haddon Spurgeon videre: En klippefast overbevisning om at Bibelen er Guds evige, autoritative, guddommelig inspirerte ord, gyldig for alle tider og i alle situasjoner.

19.-21. januar i år ble 40 års jubileet for grunnleggelsen av Criswell College markert. Ledere fra 10 kirkesamfunn, pastorer og seminar- og collegeansatte deltok under jubileumsmarkeringen. Blant talerne var Paige Patterson, president for Southwestern Theological Seminary, Richard Land, president for Sørstatsbaptistenes komite for etikk og religiøs frihet og David Allan, som er dekanus ved Southwestern Theological Seminary.

James Bryant, som er senior professor ved Criswells College, hedret Criswell for hans evner som forkynner og kirkesamfunnsleder og trakk sammenligningene med Spurgeon:

"Lik Spurgeon hadde Criswell fotografisk minne. Criswell var kjent for å kunne sitere Bibelen ut fra sitt minne i 15 minutter i sin preken uten å miste et eneste ord. Han skrev alle preknene sine for hånd, lærte dem utenat, og preket dem ut fra sitt minne. Han var sett opp til av både fattig og rik, lærde og analfabeter, eliten og vanlige folk, av jøder og katolikker, av baptister og andre evangelikale."

Bryant kom også inn på Criswells lederegenskaper. Det var Criswell som på mange måter skal ha mye av æren for å bringe Sørstatsbaptistene tilbake på det konservative bibelsporet. Han talte de liberale kreftene imot og gikk selv motstrøms med Bibelen i hånd. To ganger ble han valgt til president for Sørstatsbaptistene, fra 1968-1970. Enkelte har beskrevet ham som Patriarken for Sørstatsbaptistene.

Criswell ble kalt til å etterfølge George Truett som pastor for First Baptist Church i Dallas i 1944 og var pastor frem til 1995 - i utrolige 51 år. I denne tiden vokste menigheten fra 7.800 til 25.000. Blant medlemmene var Billy Graham, som var medlem av denne menigheten i 55 år.

Criswell elsket Bibelen, og var kjent for sin vers-for-vers forkynnelse. Bok for bok, evangelium etter evangelium, brev etter brev preket han seg igjennom Bibelen, og begynte om igjen. Systematisk bibelundervisning førte til menighetens vekst. Mange dro langveisfra for å lytte til hans søndagsprekener.

W.A Criswell var en varm tilhenger av Israel, han forkynte frimodig det profetiske ord og skrev mange bøker, som fortsatt leses den dag i dag. Takket være Criswell college utdannes også mange nye pastorer som står på Bibelens klippegrunn.

Ingen kommentarer: