søndag, mai 22, 2016

Avsløring: Saddams hemmelige utskytningsramper for Scud-rakettene som skulle gasse Israel

Magasinutgaven til The Jerusalem Post denne helgen avslører en svært interessant og spennende historie om hemmelighetene Saddam Hussein skjulte oppe på Sinjar fjellet. Sinjar-fjellet husker nok de fleste av oss i forbindelse med grusomhetene IS utsatte yazidi-folket for. I august 2014 flyktet rundt 40.000 yazidier opp i fjellene etter at styrker fra IS hadde angrepet byen Sinjar.

For 25 år siden etter at Saddam Hussein hadde sendt sine Scud-raketter inn i Israel oppdaget de som bodde oppe på Sinjar-fjellet en hemmelighet om Gulf-krigen i 1991.

"Fra toppen av fjellet kan du på grunn av høyden se hundrevis av kilometer i alle retninger", minnes Sharaf (ikke hans virkelige navn), en yazidi fra det irakiske Kurdistan til Seth J. Frantzman, som har skrevet historien for The Jerusalem Post. Artikkelen ble først publisert på hans blogg.

Yazidiene er av den oppfatning at Scud-rakettene, som regnet ned over Israel i forbindelse med Gulf-krigen i 1991 ble testet og fyrt av fra nettopp Sinjar-fjellet. Og de har fotografier som skal bevise dette.

Det var dramatisk i Israel i oktober 1990. To måneder etter at Irak hadde invadert Kuwait og satt i scene i internasjonal krise fikk Israels befolkning - som den gangen tellet 4,5 millioner innbyggere, og som i dag nesten er doblet - beskjed om å skaffe seg gassmasker fra distribusjonsentralene. Da hadde Saddam Hussein truet med 'brenne halvparten av Israel'. Han fremsatte disse truslene i april 1990.

Og Saddam Hussein var slett ingen novise hva angår kjemisk krigføring. Han utsatte den kurdiske befolkningen for et grusomt gassangrep i Halabja i 1988, og brukte som kjent også gass mot Iran gjennom årene 1980-1988 under Iran-Irak krigen. Saddam gav ordre til sine senior-ledere om å bruke kjemiske våpen mot Israel hvis de skulle tape krigen.

Nå 25 år etter "Operasjon Desert Storm" forteller yazidiene som opplevde denne tiden om de hemmelige utskytningsrampene for Saddams Scud-raketter.

"I 2012 hørte jeg om et sted som det irakiske regimet brukte for å skyte mot Israel," minnes Sharaf.

Stedet Sharif sikter til er en grav som ligger på toppen av et fjell som heter Chilmera. Dette gravstedet ble forvandlet til en utskytningsrampe for Saddams Scud-raketter. Rakettene var konstruert slik at de kunne inneholde kjemiske våpen, som sennepgass og nervegasser som Tabun.

Hele artikkelen i The Jerusalem Post kan leses her:

http://www.jpost.com/Magazine/Red-fire-on-the-mountain-452483

Billedtekst: En av utskytningsrampene oppe på fjellet Chilmera. Foto: Seth J. Frantzman

Ingen kommentarer: