tirsdag, mai 03, 2016

Patriark Kirill i sitt påskebudskap: Den moderne sivilisasjonen er truet

Patriarken i den mektige russisk-ortodokse kirke er pessimistisk. Han mener at den moderne sivilisasjonen er truet. Med blikket vendt vestover - til Europa - sa patriark Kirill (bildet) blant annet dette i sin tale 1.påskedag:

"Hvis du ødelegger det moralske fundamentet til en person, ødelegger hans indre liv, så stopper mennesket å være et menneske."

Uttalelsen kom i forbindelse med et intervju som ble vist på russisk TV, 1. mai. Søndag innledet nemlig 300 millioner ortodokse kristne sin påskefeiring, og russerne strømmet til sine kirker. Påsken er for ortodokse kristne den aller viktigste høytiden i kirkeåret.

Patriark Kirill er opptatt den den krisen Europa befinner seg i. På den ene siden en enorm moralsk oppløsning, samtidig med strømmen av flyktninger som representerer en fremmed religion og kultur.

"Utfordringene er enorme', sa den russiske patriarken i sin påsketale.

Den russisk-ortodokse patriarken var tydelig på å verne om det kristne ekteskapet, og fosterets liv i mors mage. Den russisk-ortodokse kirke har som mål å samle inn en million underskrifter som støtter et forbud mot fosterdrap.

Den russisk-ortodokse kirken har nå opprettet 29 krisesentre for mødre, hvor kvinnene kan bo gratis de første månedene etter fødselen - og ha muligheten til å overlate barnet til kirkens barnehjem når de vil. Russland har som kjent en av de høyeste abortratene i verden, samtidig som landet risikerer et kraftig fall i befolkningstallet.

Det har skjedd en enorm forandring i hele det russiske samfunnet etter kommunismens fall. Den russisk-ortodokse kirken er på kraftig fremmarsj. Antallet russere som sier at de anser seg som kristne, har økt fra 30  til 72 prosent. Over alt bygges det nye kirker, klostre og de gamle restaureres og tas i bruk igjen. I Europa skjer det motsatte.

Ingen kommentarer: