mandag, mai 16, 2016

De hemmelige troende i Obersharpersdorf, del 3

Her er tredje delen av den spennende og gripende historien om de troende i Obersharpersdorf. Del en ble publisert tirsdag 10.mai, del to onsdag 11. mai:

Rett etter at de hadde ankommet, planla flyktningene tilhørende Schwenkfelder-fellesskapet, å slå seg ned på en eiendom i Georgia tilhørende en engelskmann. Men planene deres endret seg. Kongen i Preussen, som kjente til deres store ferdigheter i å veve silke (noe flesteparten av dem gjorde ved siden av å være bønder), inviterte dem til å bygge en linfabrikk i nærheten av Berlin. En annen gruppe - omtrent halvparten så stor som den som hadde forlatt Scheslien - fant veien til Amsterdam hvor de under innflytelse fra mennoniter bestemte seg for å flytte til Pennsylvania.

De syv årene unge Christoph Wiegner bodde i Tyskland og Nederland brakte ham mye velsignelse. I Herrnhut hadde han gitt livet sitt helt og fullt til Kristus. Nettene hadde han tilbrakt sammen med de unge mennene i bønn. Han hadde tatt del i kjærlighetsmåltidene og de daglige samlingene, og det var med en varm kjærlighet for Kristus og for Hans menighet at han gikk ombord i et engelsk skip, St. Andrew, i Rotterdam 28.juni 1734.

Sammen med familien Wiegner reiste også 200 andre medlemmer av Schwenkfellesskapet. 11. juli, etter mange stopp langs den nederlandske kysten, nådde de åpent hav. 22. årige Christoph fører dagbok:

11. juli: Vi er i åpent hav. Om kvelden er nesten alle av oss syke.
12. juli: Barnet til Christopher Kriebel dør denne natten.
17. juli: Vi har kommet frem til Plymouth, England. Om ettermiddagen drar vi inn i byen for å forfriske oss litt.
29. juli: Til sjøs igjen.
3. august: Barnet til Hübner dør.
4. august: Vi har sidevind, men det er blitt stille nå i kveld. I natt blåste det sterkt motsatt retning. På grunn av dette var vi veldig syke både den 5 og den 6. Den 5 hadde vi allerede reist 700 engelske mil.
9. august: Denne natten dør barnet til Gregorius Schultz.
11.august: En voldsom motvind fører til at den midtre masten i skipet.
14.august: Et fransk skip fra Vest-India dukker opp. Det var stor bekymring om ikke dette kunne være et pirat-skip fordi det ikke hadde noe flagg, og det snudde like etter at det hadde passert oss, og la seg kloss opptil oss.
17.august: Voldsomt regn og kraftig torden.
18.august: Motvind, regn og torden. Barnet til Schubert dør.
19.-20.august: En voldsom motvind, så kraftig at bølgene skyller over båten helt opp til seilet. Mange ble veldig syke. Jeg er ikke noe unntak.
22.august: Kona til David Schubert dør. Om kvelden ble vi møtt av et engelsk skip. Skapte mye frykt da det ikke viste flagg.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: