tirsdag, mai 31, 2016

Lederne for undergrunnskirken i Kina nær ved å la seg registrere - nå starter en ny forfølgelsesbølge

Vil Kinas undergrunnsmenigheter la seg registrere hos de kinesiske myndighetene?

I november i fjor var det klart at mange av de viktigste husmenighetene i Kina sto klare til å la seg registrere hos de kinesiske myndighetene. I forbindelse med et møte på øya Hainan hvor alle topplederne møttes, sjokkerte flere av disse en hel verden når de annonserte at de var rede til å ta de nødvendige skritt for å gjøre sine aktiviteter lovlige.

Etter et hemmelig møte med Kinas president, XI Jinping, og topplederne i undergrunnsmenighetene eller husmenighetene som de også kalles, i Beijing i juni i fjor, hadde disse lederne fått forsikringer om at ting ville bevege seg i en positiv retning hvis de ble enige om å registrere sine aktiviteter.

Det er nettsiden til "Tilbake til Jerusalem" visjonen som skriver dette i dag.

Møtet fant sted på et hotell i sentrum av Beijing. Kommisjonen for Nasjonal sikkerhet var tilstede på dette møtet og stilte topplederne for undergrunnskirken en rekke spørsmål: om husmenighetenes lederskap, menighetenes størrelse, forskjellene i teologi med den offisielle kirken, minoritetsgrupper, sekter, sosiale prosjekter, urbanisering, og viktigst av alt - deres bestrebelser med å bringe evangeliet vestover.

Selv om dette møtet mellom undergrunnsmenighetenes lederskap og presidenten var det aller første i sitt slag i Kinas historie, så var nettsiden til "Tilbake til Jerusalem" visjonen en av de få som refererte til det mildest talt oppsiktsvekkende møtet.

Dette møtet ble holdt for omtrent ganske nøyaktig ett år siden og for fem måneder siden ble et nytt hemmelig møte holdt i Sanya. Da deltok også de samme lederne fra juni i fjor og de sa nå at de følte tiden var inne for å legalisere undergrunnsmenighetenes aktiviteter.

"Det er en tid for vi evaluerer vårt sosiale ansvar slik at vi kan dele Lyset på en mer levende måte i Kina," sa pastor Zhang (fotografert på Sanya møtet i november). Han mente at tiden for å flykte var over.

Men nå synes alt dette å ha endret seg!

En ny forfølgelsesbølge skyller over Kina iverksatt av presidenten selv. De siste seks månedene har kirkebygg blitt ødelagt, pastorer er blitt kastet i fengsel, kors er revet ned fra kirker, og siste måned ble kona til en av pastorene levende begravd av en bulldozer, sendt av myndighetene.

Et spesielt møte ble holdt i kommunistpartiets ledelse 22.-23. april og i den forbindelse kom president XI med en offisiell uttalelse hvor han sier at kristendommen er statens fiende nummer en. Han formante partilederne om å ta kontroll over religiøs infiltrasjon og vende tilbake til sine kommunistiske røtter.

Ingen kommentarer: