søndag, juli 22, 2018

22. juli - et oppgjør med hatytringene i sosiale medier

22. juli er det moderne Norges traume. Såret vil ikke gro. For syv år etter terroren lever fremdeles hatet. Ikke minst i sosiale medier. Og jeg er beskjemmet av å si at noen som bærer kristennavnet, er blant de fremste til å formidle hatet.

I dag er det tid for å minnes. En tid for tårene. En tid for stillhet. I dag bør vi alle tie stille. Snakke lavere, dempe musikken eller slå den helt av. En tid for å besøke venner og naboer. En tid for å tenke på alle de som sitter igjen med tapene, smertene, sorgen. For alle ungdommene som slett ikke fikk den hjelp og den oppfølging som de var lovet. Det er en skam for Norge.

Det er en tid for å tenke tilbake på dagen vi tok til gatene. Vi stod som sild i en tønne. Skulder ved skulder. Bar roser og kjente samholdet og styrken ved å forenes i kjærligheten.

Men det er også en tid til å ta et kraftig opprør med hatet som formidles via sosiale medier. Med nettrollene. Terroren rammet hele Norge, det er sant. Det var et anslag mot vårt demokrati, mot hele vår kristne og humanistiske arv. Men vi kommer ikke bort fra at det først og fremst var et angrep på Arbeiderpartiet. Ingen andre partier anklages på samme måte for metodisk og med overlegg å ha begått en forbrytelse mot det norske folk. Arbeiderpartipolitikere kalles 'landssvikere', og vi merker oss uttrykk som "Koran-Hadia" og "Judas Gahr Støre". En av disse skrev på sin Facebook-profil: "Er det noe merkelig at ABB ville ha vekk dette", med henvisning til AUF-ungdommene på Utøya. Reinert Vigdal ble senere ekskludert fra Partiet De Kristne etter denne kommentaren (se linken), og partiet tok et kraftig oppgjør med disse holdningene. Men Reinert Vigdal er en av mange som fremdeles sprer hat - ikke minst mot navngitte Arbeiderparti-representanter - og ytterliggående hatretorikk mot fremmedkulturelle.

Vi har alle et ansvar for å ta avstand fra hatet. Det er også en oppgave på denne dagen.

Jeg stemmer ikke Arbeiderpartiet og er rykende uenig med partiets syn på Israel. Men på en dag som denne står jeg sammen med dette partiet som ble rammet så sterkt. Jeg står skulder ved skulder med alle som vil bekjempe hatet med roser og raushet og inkludering. Jeg gråter med de som gråter og sørger i dag. Jeg bøyer hodet i respekt for de som døde på Utøya og i Regjeringskvartalet.

Og så håper jeg at de som befinner seg på sosiale medier tar et tydelig oppgjør med hatytringene.

https://www.nrk.no/sognogfjordane/dei-kristne-listetopp-forsvarar-utoya-terroren-1.13072275

Ingen kommentarer: