onsdag, oktober 21, 2020

10 kristne menn var sentrale da den første sionist-kongressen ble holdt


1. september i år var det ganske nøyaktig 123 år siden, Theodor Herzl inviterte ti kristne til å delta på verdens aller første sionist-kongress, og dermed banet vei for den moderne staten Israel, samtidig som han fulgte presist, og kanskje ubevisst, en bibelsk profeti.

31. august 2017 markerte 120-årsjubileet for den første sionistiske kongressen som ble holdt i Basel, Sveits. Samlet og ledet av Theodor Herzl, deltok 208 delegater fra 17 land og 26 aviskorrespondenter på arrangementet. Denne konferansen ble holdt 20 år før Balfour-erklæringen og et halvt århundre før staten Israel ble erklært. Den sekulære sionistbevegelsen ble støttet av et mindretall jøder. Både den reformerte og den ortodokse strømmen av jødedommen motarbeidet den.

Overraskende nok var det støtte fra noen kristne til en jødisk stat, og ti ikke-jøder ble invitert til å delta på kongressen. Enda mer overraskende var at til tross for Herzls avgjort ikke-bibelske tilnærming til prosessen med å etablere en jødisk stat, oppfylte han - sannsynligvis utilsiktet - Sakarjas profeti ved å invitere nøyaktig ti ikke-jøder.

'Så sier Herren, hærskarenes Gud: I de dager skal det skje at ti menn av alle hedningefolkenes tungemål skal gripe fatt i kappefliken til en jødisk mann og si: Vi vil gå med dere, for vi har hørt at Gud er med dere.' (Sak 8,23)

Den kristne forbindelsen til den jødiske tilbakekomst til Israel lever fortsatt i dag. Tommy Waller, leder for Hayovel, en organisasjon som bringer kristne til Israel som frivillige i landbruket, føler at han fortsetter denne forbindelsen og kan forstå de opprinnelige ti kristne.

"Disse ti mennene var veldig modige," sier Waller til Breaking Israel News. “Det var messiansk-drevne bevegelser som støttet tidlige sionister i bønn og handling, men på den tiden var antisemittisme vanlig. For en kristen å gripe tak i en jøde, å stå opp og identifisere seg med jødene, var enorm. På noen måter er det fortsatt. ”

Waller forklarer at selv i dag blir mange kristne som støtter Israel av religionsbaserte grunner utstøtt av sine egne kirker. Likevel føler han at det er en viktig overgang kristne må gjøre. Selve eksistensen av staten Israel forvandler kirken ved å utfordre erstatningsteologien, det Waller føler er et usunt og uholdbart aspekt av kristendommen.

"Den virkelige testen for erstatningsteologi er når kristne begynner å ha ydmykhet til å gå til jøden og si:" Jeg er med deg, vi jobber sammen "," sier Waller.

”Det har vært kristne gjennom historien som har oppfordret jødene til å gjøre det rette og begynne å bevege seg i riktig retning mot Israel. Det er vår jobb som ikke-jøder, er å omslutte jødene og be dem om å ikke slutte. Israel handler ikke bare om den jødiske verdenen. Det handler om hele verden. Kristne trenger jødene for å gjøre dette. ”

Selv om lite er kjent om de kristne som deltok på den sionistiske kongressen, blir en kristen sionist nevnt i stor utstrekning gjennom hele Herzls dagbok som å ha en enorm innflytelse på ham og på den nybegynnende sionistbevegelsen. Pastor William Henry Hechler, en anglikansk prest, trodde at en større begivenhet ville inntreffe i 1898 som ville føre til gjenopprettelsen av jødene. Tidlig i mars 1896 leste Hechler på Herzls bok, 'Der Judenstaadt' (Jødestaten), som hadde blitt utgitt bare noen få uker tidligere. Hechler brukte sine politiske forbindelser til å introdusere Herzl for ledere og innflytelsesrike mennesker for å fremme sitt oppdrag.

- Adam Eliyahu Berkowitz/Israel 365 News
Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: