torsdag, oktober 15, 2020

En barnesko fra Auschwitz løste en gåte - Ludwig Steinberg ble til Yehuda Shiman


En lapp funnet i en barnesko i museet i Auschwitz i sommer har ført til at man har gjenfunnet det som mest sannsynlig er farens koffert. Og med det en spennende historie. Det er The Jerusalem Post som skriver dette. Her er en artikkel fra den statlige israelske nyhetstjenesten Arutz Sheva, som jeg har oversatt til norsk:

I  juli oppdaget ansatte ved Auschwitz-museet navnet på Amos Steinberg skrevet i en sko. Amos Steinberg ble født i Praha i 1938 og drept sammen med sin mor i Auschwitz. Sent i forrige måned koblet museet skoen til en koffert i samlingen som tilhørte Ludwig Steinberg, som forskere mener er Amos ’far. Ludwig Steinberg, som ble deportert til Auschwitz på en tidligere transport fra sin kone og sønn, overlevde holocaust og emigrerte til Israel, ifølge museet.

Steinbergs navn ble skrevet på kofferten, og det samme var transportnummeret hans. Pårørende bosatt i Israel kom frem med mer informasjon, ifølge museet. Steinberg flyttet til Israel i 1949 og skiftet navn til Yehuda Shinan. Han var lærer og rektor, og jobbet som kantor i flere synagoger. Han døde i 1985 og etterlates av seks barnebarn og 14 oldebarn.

"Jeg er dypt takknemlig overfor Steinberg-familien for informasjonen de har gitt oss og for å supplere vår kunnskap," sa Piotr Cywinski, museumsdirektøren. “Med denne gesten mister objekter uløselig knyttet til Auschwitz anonymiteten som tynger dem - noen ganger uutholdelige - og får en dypere, individuell betydning. Som et objekt med stor dokumentarisk verdi er skoen et bevis på lidelsen til en bestemt person, og sammen med tusenvis av andre gjenstander som vi bevarer ved Auschwitz-Birkenau-minnesmerket, bevis på folkemordet som fant sted her. ”

Ingen kommentarer: