søndag, oktober 25, 2020

Hvorfor er Iran plutselig interessert i Palestinsk islamistisk jihad igjen?


Det har vært stille en stund nå, men nå rører en av de farligste og mest blodige islamistiske gruppene på seg igjen. Palestinsk Islamistisk Jihad er svorne fiender av Israel. Det eneste demokratiet i Midt-Østen har nemlig ikke bare en fiende som vil kaste jødene på havet og utslette Israel fra jordens overflate. De er mange. Her er en artikkel fra The Jerusalem Post som jeg har oversatt til norsk. Den er publisert i avisens nettutgave i dag, og skrevet av Seth J. Frantzman. Jeg har oversatt et utdrag av den:

HVORFOR ER IRAN PLUTSELIG INTERESSERT I PALESTINSK ISLAMISTISK JIHAD IGJEN?

Interessen ser ikke ut til å være en tilfeldighet fordi gruppen hevdet at de «mobiliserte» i Gaza i løpet av helgen.

I nesten et år var den palestinske islamske Jihad stort sett fraværende fra Irans media og politiske presse. Nå er Iran tilbake og snakker om islamsk jihad i media, en dag etter at Ankaras presse også markerte gruppen. Artiklene ser ikke ut til å være en tilfeldighet fordi gruppen hevdet at de «mobiliserte» i Gaza i løpet av helgen.

Etter konflikten med Israel i 2019 led de tilbakeslag, og dee var også bekymret for trusler mot dets ledelse. Baha Abu Al-Ata ble drept i november av et israelsk luftangrep og syriske rapporter sa at hjemmet til nestlederen Akram al-Ajouri også hadde vært et mål. Iran følger gruppen tett fordi PIJ antas å være en iransk gruppering, bevæpnet, rådgitt og gitt kontanter og teknisk assistanse gjennom årene av Teheran. De er Irans fotavtrykk i Gaza, øynene og ørene også kanskje. De gir også Iran innflytelse og opsjoner, plausibel benektelse hvis Iran vil teste Israel. Det fremgår tydelig av hvordan gruppen har kontorer i Gaza og Damaskus, to viktige fronter for Iran mot Israel.

Irans utenriksminister Javad Zarif er ofte i kontakt med Islamsk Jihad. I fjor ringte han Ziyad al-Nakhalah, lederen for PIJ, for å støtte angrepene på Israel. Han snakket med gruppen eller la ut uttalelser knyttet til den i februar og juli i år. I dag er Iran rasende på avtalen mellom Israel-Sudan. De fremhever Hamas motstand mot avtalen. Tidligere har Iran søkt å flytte våpen via Sudan. Hamas-medlemmer hadde en gang mer støtte fra Sudan og muslimsk brorskapskontakt der. Ismail Haniyeh dro til Sudan i 2012, ifølge rapporter. I dag er han rasende på at Khartoum snakker med Israel. Iran er også sint.

Irans Fars News sier at den islamske Jihad "militære grenen" som går under navnet Saraya al-Quds hadde kunngjort en mobilisering i løpet av helgen. Åpenbart var årsaken til dette forverringen av helsen til Maher al-Akhras som er i sultestreik. Akhras, en 49-åring fra Vestbredden, har vært i sultestreik i to måneder. Fars News sier at “den militære fløyen til den islamske jihaden bestemte seg for å være forberedt på lørdag etter å ha kunngjort forverringen av Maher al-Akhras situasjon. Akhras er en av styrkene til Islamsk Jihad som har vært i sultestreik i 90 dager i protest mot sin forvaring i det sionistiske regimets fengsler, og hans tilstand forverres. " Media i Israel bemerker ofte at Akhras ble arrestert på grunn av "mistanke om bånd til Islamsk Jihad."

Fars News gir noen andre detaljer, og bemerker at ifølge Akhras advokat vil han som sultestreiker ikke "dø i det sionistiske regimets Kaplan-sykehus, og sa at han ikke ønsket noe hjelp fra sionistene bortsett fra å overføre ham til å være på sykehus i Vestbredden for å være blant hans landsmenn og barn. ”

Anadolu-medier i Tyrkia bemerket at “Den palestinske fengselsforeningen (PPS) sa på fredag ​​at de israelske myndighetene avbrøt frysing av arrestasjonen av den palestinske fangen al-Akhras og overførte ham til Ramallah fengselssykehus. Ifølge PSS ble al-Akhras plutselig overført fra Kaplan Hospital til Ramallah Prison Hospital. ” Akhras hadde tidligere instruert palestinere om å forsvare hjemlandet, ifølge Fars News. "Jeg anbefaler også det palestinske folket å forbli forsvarere av hjemlandet."

Det er andre gang på 48 timer at "Mobilisering" av islamske jihads krigere fikk forsidesdekning i Tyrkia og Iran. Det er ikke klart om dette er fordi Iran og Tyrkia ønsker å markere og bruke gruppen, eller på om det skjer på gruppens eget initiativ.

Ingen kommentarer: