fredag, oktober 30, 2020

Israels pionerer, del 3


Tresking av hvete i Jezreel-dalen ved Kibbutz Merhavia (som betyr et stort sted, som i Salme 118: 5). Den ble etablert i 1929 av medlemmer av Hashomer Hatzair (The Young Guard), en ungdomsbevegelse fra HeChalutz som startet i 1913. (National Library of Israel, The Holy Land Collection)

I 1917 fikk HeChalutz-bevegelsen ny giv av Balfour-erklæringen, som erklærte at den britiske regjeringen (som styrte landet Israel på den tiden) så med fordel på etableringen av "et nasjonalt hjem for det jødiske folk, og vil bruke sitt beste arbeider for å lette oppnåelsen av dette objektet, ”

Grupper av chalutzim vokste opp i Russland, Polen, Litauen, Latvia, Galicia, Bessarabia, Amerika og flere andre steder.

6. januar 1919 ble den første konferansen til HeChalutz holdt i Moskva og deltagerne gikk med på disse ledende prinsippene:

HeChalutz er en ikke-partisk sammenslutning av arbeidere som har bestemt seg for å bosette seg i Eretz Israel for å leve av sitt eget arbeid, og avviser utnyttelse av andres arbeid; den vil trene medlemmene for livet i Eretz Israel, transportere dem dit og legge til rette for at de blir en del av landet; dets endelige mål er etablering av en suveren jødisk nasjon i Eretz Israel. (Jødisk virtuelt bibliotek)

Selv om de nå var organisert og trent, møtte disse unge pionerene som prøvde å gjøre Aliyah mange hindringer, for eksempel antisionistiske britiske myndigheter som begrenset jødisk innvandring. I tillegg ble HeChalutz til slutt ulovlig i Sovjet-Russland på slutten av 1920-tallet. Men mulighetsvinduet som eksisterte tillot mange små grupper å ta den lange og farlige reisen.

 I 1927, ifølge statistikk publisert av den nasjonale arbeiderforeningen (Histadrut), hadde 43 prosent av alle arbeidere i landet og 80 prosent av medlemmene i kibbutzim blitt opplært på gårder rundt om i verden av HeChalutz før de bosatte seg i Israel.

Disse trente jødiske pionerene fulgte det bibelske prinsippet om at den jødiske nasjonen skulle være en velsignelse for hele verden.

'Jeg vil velsigne dem som velsigner deg, og den som forbanner deg, vil jeg forbanne. Og i deg skal alle jordens slekter velsignes.' 1.Mos 12,3)


Billedtekst: Chalutzim (pionerer) drenerer sumpene i Jezreel-dalen på 1930-tallet. (Israels nasjonalbibliotek, Holy Land Collection)

En av deres første oppgaver, selv med fare for deres eget liv, var å tømme sumpene, noe som bidro til å utrydde myggangrep og dermed malaria. Den muslimske spedbarnsdødeligheten falt fra 201 promille i 1925 til 94 promille i 1945, og forventet levealder steg fra 37 år i 1926 til 49 i 1943. (Jewish Virtual Library)

I 1939 skrev den jødiske lærde Martin Buber et brev til Indias uavhengighetsleder Mahatma Ghandi, og beskrev prinsippet om at HeChalutz skal være en velsignelse for alle:

“De jødiske bøndene har begynt å lære sine brødre, de arabiske bøndene, å dyrke landet mer intensivt. Sammen med dem ønsker vi å dyrke landet, 'tjene' det, slik hebreeren har det. Jo mer fruktbar denne jorden blir, jo mer plass vil det være for oss og for dem. Vi har ikke noe ønske om å disponere dem; vi ønsker å leve med dem. ”

Israels første statsminister, David Ben-Gurion, hadde bidratt til å utvikle den amerikanske grenen av HeChalutz i 1915. Han hjalp også til med å stifte fagforeningene i Israel, særlig Histadrut. Fra denne stillingen i 1920 kunngjorde han:

“Ikke under noen omstendigheter må vi berøre land som tilhører Fellahin [arabiske arbeidere] eller som de har opparbeidet. Bare hvis en Fellah [arabisk jordbruksarbeider] forlater bosettingsstedet, kan vi tilby å kjøpe hans land til en passende pris. ”

Som det viste seg betalte det jødiske nasjonale fondet opptil ti ganger standardprisen for land i Israel under Storbritannias styre. I 1944 kostet rik, fruktbar jord i Iowa $ 110 per dekar. For samme mengde land i Israel betalte de jødiske pionerene over $ 1000 for tørt eller halvtørre land. (Jødisk virtuelt bibliotek)


Golda Meir, som ble Israels eneste kvinnelige statsminister til nå, var sekretær for kvinnens HeChalutz-kapittel i USA fra 1932–1934. På dette bildet fra 1950 står hun med barn fra Kibbut Shefayim, som ble grunnlagt i 1935 av polske innvandrere i det sentrale Israel.

fortsettes

Ingen kommentarer: