torsdag, oktober 22, 2020

Som i Noahs dager, del 3


Den boken som bærer navnet 'Bereshit' - bokstavelig betydning: 'I begynnelsen' er ført i pennen av Moses. Han har fått hendelsene som beskrives i denne boken gjenfortalt gjennom en muntlig overlevering. Det er ikke unaturlig å tenke seg at Noah enten har skrevet ned den dramatiske fortellingen om syndfloden, eller at en av sønnene Sem, Kam eller Jafet (1.Mos 5,32) gjorde det, eller historien gikk fra mann til mann i generasjoner frem til Moses skrev den ned? 

Enkelte bibelforskere, som tar utgangspunkt i 1.Mos 6,3, mener at det tok 120 år å bygge arken. 'Den var omlag 150 meter lang, 25 meter bred og 15 meter høy. Den hadde tre dekk, delt i forskjellige rom, med et vindu som strakte seg rundt toppen. Den må ha vært på størrelsen med det stort havgående skip i vår tid. Ettersom man bodde ved breddene av en stor elv, var båtbygging en av menneskenes første yrker. Kileskrifttavler indikerer at ved begynnelsen av historisk tid var babylonerne sterkt engasjert i elvetrafikk. Noahs hjemsted var ifølge den babylonske tradisjonen fra Fara ved Eufrat, om lag 115 kilometer fra Edens hage. Noah må helt fra barndommen ha vært kjent med båtbygging og elvetrafikk.' (Halleys Bibelhåndbok. Rex forlag 1993, side 64) Den samme kilden sier at 'noen har kalkulert med at det var plass til 7000 dyrearter i Arken.'

Hvordan ble så båtbyggingen til Noah oppfattet i samtiden? Bibelen gir så langt jeg kan se ikke noe svar på det, men så mye kan sies: en profetisk røst som med sine ord og ikke minst med sitt liv blir til et rusk i øyet på samtiden, blir da som nå, ikke populær. Ikke som mange av samtidens profetiske røster som blir beundret og verdsatt og lyttet til. Så annerledes med Guds profeter, de som er fostret i ødemarkenen, alene med Gud, de blir vanæret, har ingen posisjoner og blir foraktet av samtiden. De er utskudd. Jeg tror ikke mange kom for å lytte til domsbudskapet fra Noah, selv om han var kjent som 'rettferdighetens forkynner', som apostelen Peter skriver i 2.Pet 2,5. Ingen strømmet til hans konferanser, om han holdt noen. De lo nok av ham. En vannflom! En svær båt! Verdens undergang! Alt var jo som før: 

'Og som Noahs dager var, slik skal Menneskesønnens dager være. For likesom de i de dagene før vannflommen åt og drakk, tok til ekte og ga til ekte, helt til den dagen da Noah gikk inn i arken, og de visste ikke av det før vannflommen kom og tok dem alle, slik skal det også være når Menneskesønnen kommer.' (Matt 24,37-39)

Hva er det som er så spesielt med dette? Taler ikke dette bare om hverdagslige hendelser? Det kan jo ikke være dette Gud reagerer så sterkt på, at Han vil dømme menneskene? 

I 2014 ble jeg klar over noe som var ukjent for meg. Noe som står å lese i Den babylonske Talmud - som var den boken rabbinerne brukte for å tolke Skriften 1000 år før Kristus.  Dette er noe av det jeg skrev i en bloggartikkel 7.april det året:

"Janet Porter heter en kvinne som har skrevet en bok med tittelen: 'The Criminalization of Christianity'. Hun er president for Faith2Action, som blant annet arbeider for å bevare det kristne ekteskapet. Hun er også vert for et eget radioprogram, og det var i den forbindelse at hun hadde en gjest i studio:

Jeffrey Satinover, som har en master fra Princeton university og en doktorgrad fra Yale og Harvard, kunne fortelle noe særdeles interessant som beskrives i Den babylonske Talmud.

Den beskriver nemlig at det er bare en tid i menneskehetens historie hvor menn giftet seg med menn og kvinner med kvinner. Jeg ville ha gjettet på Sodoma og Gomorra, fordi 1.Mos 19 beskriver 'aggressive homoseksuelle innstilt på å voldta uskyldige reisende' (Studiebibelen Ressurs. Norsk Bibel A/S, side 35). 

Men slik er det ikke. Tiden Jeffrey Satinover snakker om er tiden før Vannflommen. Kan det være disse 'ekteskapene' Jesus sikter til i sin eskatologiske tale?

En annen gjest, som har deltatt i Janet Porters radioprogram, er rabbineren Aryeh Spero, som bekrefter Jeffrey Satinovers påstand. Han påpeker at 'før Vannflommen begynte mennesker å skrive ekteskapskontrakter mellom menn, med andre ord: 'homofilt ekteskap' som er mer enn 'homoseksuell aktivitet'. Det ga et offisielt godkjenningsstempel ...'

Rabbineren snakket i radioprogrammet om Guds medlidenhet med folket før Vannflommen, i det håp at mennesker vende om. Gud viste tålmodighet i flere hundre år.

Men som vi kjenner til: 'Og Gud så jorden, og se, den var fordervet, alt kjød hadde fordervet sin ferd på jorden'. (1.Mos 6,12)

Noe å tenke på i disse dager!'

fortsettes

Ingen kommentarer: