torsdag, oktober 29, 2020

Evan Roberts fanget ilden (September-Oktober 1904), del 1


Denne artikkelserien gir et unikt innblikk i bakgrunnen for og det som ledet opp til den store vekkelsen i Wales. Den er skrevet av David Pike som driver bloggen og nettstedet 'Welldigger'. Med hans velvillige tillatelse har jeg oversatt denne artikkelen til norsk. På grunn av dens lengde er den delt opp i flere deler. Denne artikkelen burde alle som ber om og lengter etter vekkelse lese:

Det som nå følger er en fortsettelse av tidligere brikker om bakgrunnen og oppbyggingen til vekkelsen i Wales i 1904-5, og livet til Evan Roberts. Den representerer en dag for dag redegjørelse for viktige begivenheter i Cardiganshire høsten 1904. I Guds suverene plan på den tiden samles fire nøkkelstrenger i en fantastisk synergi, hvis resultat var den største utøselsen av Den Hellige Ånd. i Wales som det har vært frem til nå. Disse trådene ble funnet i livet til Joseph Jenkins og de unge i New Quay, Evan Phillips og hans familie, Seth Joshua, og Evan Roberts selv.

13. september 1904

Evan Roberts og Sidney Jenkins var blant en gruppe på omtrent tjue unge menn som reiste til Newcastle Emlyn for å starte opp med studier på den lille grammatikkskolen som forberedte dem på å fortsette videre til bibelskolen i Trefecca. Skolebygningen kan fremdeles sees i sørenden av hovedgaten, men i dag brukes den som et samfunnshus (bildet).

Evan og Sidney bodde et par hundre meter unna ved et hus kalt Ty Llwyd som fremdeles står på veien til Llangeler, som nå er kjent som A484. Kvinnen som eide huset, ga studenter fra skolen losji.

Mens de bodde i den lille markedsbyen, deltok de to ambisiøse bibelstudentene på Bethel CM-kapellet der Evan Phillips (1829-1912) var pastor. Han var en veteranpredikant fra 1859-vekkelsen, og en som lengtet etter å se Gud bevege seg igjen i nasjonen. Han hadde reist rundt i Wales med Dafydd Morgan, en av de to viktigste vekkelsespredikantene i Wales under 1859-vekkelsen. En av de siste tingene som Dafydd Morgan (1814-1883) hadde sagt til ham da den vekkelsen døde hen, var 'Det har gått kaldt, men det vil komme igjen; du vil leve for å se en ny vekkelse, selv om jeg ikke vil oppleve den. 'Billedtekst: Ty Llwyd, Newcastle Emlyn, der Evan og Sidney bodde.

Etter at vekkelsen som Dafydd Morgan profeterte om endelig kom mot slutten av hans liv, sa Evan Phillips: 'Jeg gråt ikke mye i vekkelsen som kom i '59, men jeg har grått nå til jeg er mjuk. Midt i de største tårene har jeg følt den største gleden. '

Evan Phillips bodde halvveis mellom skolen og Ty Llwyd i et hus som heter Sunnyside. Phillips pleide å invitere grammatikkelever som gikk på Betel på te hjemme hos ham. Kevin Adams inkluderer en beretning av J.H. Howard som hadde vært student ved grunnskolen noen år før Evan og Sidney som skrev slik om oppmuntringene studentene fikk fra Evan Phillips på Sunnyside:

Han oppsummerte bøker for oss, lærte oss å puste rett, hvordan vi skal stå foran et publikum, å bruke og regulere stemmen, og stilte oss deretter ansikt til ansikt med evige sannheter. Evan Phillips satte sitt preg på generasjoner av studenter, og ble æret over hele Wales. Hans prekener varte sjelden lenger enn 20 minutter, men ikke et ord ble kastet bort, og hver setning hadde vekt. Jeg har alltid funnet ham aktuell og imponerende. '

Sunnyside skulle bli et hjem hjemmefra for Evan i Sidney de neste ukene. Et nært støttende vennskap utviklet seg raskt mellom Evan og Rachel, Anne og Maggie Phillips - Evan Phillips 'døtre, som var imponert over Evans følsomme åndelighet og lidenskap for Gud, som andre noen ganger syntes foruroligende.Billedtekst: Sunnyside, hjemmet til Evan Phillips og hans familie.

I mellomtiden begynte Evan raskt å bli lagt merke til på møtene på Betel, et øyenvitne snakket om den smittsomme lidenskapen ved å be høyt og kommenterte at ingenting kunne stoppe ham når han var i brann.

Evan Phillips selv snakket om Evan Roberts: 'Evan Roberts var som et stykke radium i vår midte'.

fortsettes

Ingen kommentarer: