mandag, oktober 19, 2020

Cheshvan - måneden for nye begynnelser


 I går - 18.oktober - tok vi fatt på den bibelske måneden Cheshvan. Den varer frem til mandag kveld 16.november. Uttales 'heshvan', og er den åttende måneden i den åndelige måneden jødene har, men den er den andre måneden i den sykliske kalenderen. Dette er måneden for 'en ny begynnelse'. Nøkkelordet for å forstå denne månedens åndelige betydning er Klagesangene 3,24-25: 'Herrens miskunn er ikke forbi, hans barmhjertighet tar ikke slutt. Den er ny hver morgen, stor er din trofasthet.'

Vannflommen under Noah trakk seg tilbake og tiden som fulgte innevarslet en ny begynnelse. Dette skjedde i måneden Cheshvan: 'Og det skjedde, i det seks hundre og første året, i den første måneden, på den første dagen i måneden (som er måneden Tishri), var vannet tørket bort fra fra jorden. Da tok Noah taket av arken og så ut, og se. jorden var tørr. I den andre måneden (Cheshvan), på den tjuesjuende dagen i måneden, var jorden helt tørr.' (1.Mos 8,13-14)

Dette er en måned hvor man kan gjøre djupdykk i Noahs liv. Noah blir beskrevet som en mann 'som fant nåde for Herrens øyne...' (1,Mos 6,8) og som 'en rettferdig mann, ulastelig blant sine samtidige. Noah vandret med Gud.' (v.9) Kan det sies om meg? Er det det vitnesbyrdet jeg etterlater meg i min samtid? Er det dette folk snakker om når de snakker om meg? 

Navnet Noah betyr 'hvile'. Noah hadde sin hvile i Gud i en tid med stor ugudelighet. 

Det er spesielt viktig for oss som lever nå og studere Noahs tid og hans liv, for Jesus sa dette om endens tid, den tid vi lever i:

'Og som Noahs dager var, slik skal menneskesønnens dager være.' (Matt 24,37)

I noen dager fremover skal vi derfor studere Noahs liv litt grundigere. Det er i hvert fall planen. Den første artikkelen publiseres i morgen.

Ingen kommentarer: