onsdag, oktober 28, 2020

Israels pionerer, del 1


Israels frodige landområder og bugnende innhøstninger skyldes i stor grad nybrottsarbeidet til pionerene som unge jøder utførte for hundre år siden:

'Frykt ikke! Jeg er med deg. Fra Østen vil jeg la din ætt komme, og fra Vesten vil jeg samle deg. Jeg vil si til Norden: Gi dem hit! - og til Syden: Hold dem ikke tilbake! La mine sønner komme fra det fjerne og mine døtre fra jordens ende.' (Jes 43,5-6)

Den tiende Nisan i den hebraiske kalenderen markerer en historisk dag i Guds profetiske plan for Israels folk og land. 

På denne dagen for nesten 3500 år siden gjorde det jødiske folket som nasjon sin første Aliyah (innvandring) til Israel: 'Det var den tiende dagen i den første måneden at folket steg opp av Jordan. Og de slo leir ved Gilgal, lengst mot øst i landet omkring Jeriko.' (Jos 4,19) 

Innenfor deres historie er drivkraften for pionerbevegelsen som fødte en nasjon på en dag for sytti år siden - og oppfylte bibelsk profeti!


DE FØRSTE PIONERENE - FORTROPPEN 

Josva førte israelittene ut av ørkenen over Jordanelven og slo leir ved Jerikos sletter. Ingen tvil om at han og hæren hans nøye undersøkte den inngjerdede byen og la strategier om hvordan de skulle innta den mens kvinnene gjorde forberedelser til påskefesten som snart skulle begynne den 14. nisan.

Gud lot ikke Josva alene for å finne ut av dette på egen hånd. Han sendte sin egen "Høvdingen over Herrens hær", og Herren ga Josva den guddommelige stridsplanen. Innenfor disse ordene finner vi inspirasjonen til det jødiske folks pionerånd: 

'Morgenen etter sto Josva tidlig opp, og prestene bar Herrens ark. Og de sju prestene som bar de sju jubelhornene foran Herrens ark, gikk hele tiden og blåste i hornene. De væpnende mennene (hechalutz) gikk foran dem, og de som sluttet toget, gikk etter Herrens ark. Hele tiden ble det blåst i hornene.' (Jos 6,12-13)

HeChalutz, de væpnede mennene som var en fortropp, en avantgarde, de modige som gikk foran, ble det navnet mange av de tidlige sionistbevegelsene valgte seg, men spesielt de gruppene som trente en "hær" av unge jødiske mennesker for det harde jordbruksarbeidet. i landet Israel.

Lite visste de at de en dag ville bli kalt til en annen type hær - en underjordisk redningsaksjon som reddet tusenvis av jødiske liv. Men først, la oss se hva de moderne pionerene oppnådde.


Genesaretsjøen, malt av Vasilij Polenov i 1899.

VÅRE DRØMMERS LAND

Pionerene fra det 4. århundre f.Kr., ledet av Josva, bosatte seg i et land med rikelig avling, blomstrende frukthager og rikelig med vingårder som ga mat til store byer og små landsbyer. Pionerene på 1800-tallet e.Kr. fikk ikke del i slike velsignelser.

I 1867, bare 15 år før den første store bølgen av innvandrere kom inn i Israel, registrerer Mark Twain:

“Av alle landene det er for trist landskap, tror jeg Palestina må være prinsen. ... Over den hviler det en forbannelse som har visnet sine felt og bundet dens energier. ... Og hvorfor skulle det være annerledes? Kan guddommens forbannelse forskjønne et land? ”

For Twain hadde det hellige landet Israel lenge blitt "hellig for poesi og tradisjon - det er drømmeland", skrev han i (Innocents Abroad (kapittel 56).

Da sa Gud - Det er på tide å gjenopplive drømmen.

fortsettes

Ingen kommentarer: