fredag, april 23, 2010

Stanley Jones om Guds rike

Et tross for at evangeliet er evangeliet om Guds rike, og at budskapet om dette riket er det altoverskyggende i Jesu forkynnelse, er det lite eller ingenting som skrives om dette. Det var derfor en stor og gledelig overraskelse å lese et leserbrev dr Nils Røhnebæk i Dagen/Magazinet i går. I leserbrevet siterer Røhnebæk Stanley Eli Jones (bildet), som er en av de som har skrevet inngående om dette temaet. Jones, den kjente Indiamisjonæren og verdensevangelisten, hadde virkelig fått grep om hva Guds rike handler om. Her er noen sitater fra Stanley Jones:

"Guds rike er Guds totale svar på menneskenes totale behov. Det er ikke spørsmål om tro og lydighet mot en person alene, med også om lojalitet mot en Ordning som er levendegjort i denne personen."

"Midt i en verden som rystes i sitt innerste finner jeg et rike som er urokkelig, Guds rike. Dersom jeg forblir i dette riket idet jeg identifiserer meg med det og overgir meg til det, da lever jeg i et rike som ikke vakler. Det er urokkelig hva som enn skjer."

"Finnes det noe uforanderlig i denne verden? Noe som er det samme i dag, i går og til evig tid? Ja, vi har en uforanderlig person! Vi har et rike som ikke vakler og en person som aldri forandres... Jeg ser at dette uforanderlige rike er levendegjort i en uforanderlig person. Den absolutte Ordningen og den absolutte Personen er ett. Ut fra Hans øyne stråler ikke bare medlidenhet og forsoning, men også endelig autoritet. I Hans øyne ser vi også Guds rike. Og Han har det siste ordet. Jesus er Herre."

Røhnebæk tar også med et veldig interessant sitat fra Ronald Fangen i denne sammenhengen. I 1945 skrev han:

"Det umistelige i luthersk kristendom er det klare evangelium av tro alene. Det mest skjebnesvangre i den følgen av Luthers nødtvungne allianse med Statsmakten, fyrstene og læren om de to regimenter, for følgen er blitt en motsetning mellom åndelig og verdslig, en dualisme mellom det som hører Gudsriket til og det som hører samfunnet til."

Ingen kommentarer: