torsdag, april 22, 2010

Kommunitetsliv i Sverige, del 1

Det skjer mye spennende i Sverige for tiden, ikke minst når det gjelder kommunitetsliv. I en serie artikler skal jeg forsøke å presentere noen av disse, og begynner med Oikos kommuniteten, som er et kristent hverdagsfellesskap i Hammarkullen i Göteborg. Oikos kommuniteten er koblet til Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS), en bevegelse innen Den svenska Kyrkan. EFS ligner vel kanskje mest på Normisjon her hjemme.

Visjonen for Oikos kommuniteten beskriver de slik: "Vi är en vardagsnära gemenskap som tillsammans vill lära oss att älska och följa Jesus och inbjuda andra att göra det samma. I bön och handling vill vi verka för att Guds rike skall växa i våra hjärtan och vårt samhälle. Som en del av Kristi kropp vill vi leva i enhet med församlingarna i Hammarkullen."

Medlemmene av Oikos kommuniteten kommer fra ulike sammenhenger og ulike tradisjoner. Som gruppe identifiserer de seg med alle kristne bevegelser som har forsøkt å leve livet i nære hverdagsfellesskap gjennom historien, blant annet anabaptister og katolske ordener. Navnet på kommuniteten har de hentet fra det greske ordet "oikos" som betyr: "betyder hushåll, familj, hus eller liknande. I NT används ordet bland annat om den kristna församlingen. Vi betonar betydelsen av familj och hushåll." Noen av medlemmene bor i et kollektiv, andre i sine egne hjem.

Kommuniteten følger en egen livsrytme, som ser slik ut:
Morgonböner:
Tisdagar 07.15 hemma hos kollektivet
Torsdagar 07.15 hemma hos kollektivet

Kvällsböner:
Söndagar 21:15
Torsdagar 21:15

Medlemmene av kommuniteten følger den gamle tidebønntradisjonen. Ved siden av de faste bønnetidene, holder kommuniteten også nattverdgudstjeneste hver tirsdag kl.1800 i Tomaskyrkan. Tirsdager kl.1900 er det også felles middag.

Flere av medlemmene er medlemmer av lokale forsamlinger på stedet og går til gudstjeneste der. Om visjonen bak det hele skriver Oikos kommuniteten følgende:

"Vi försöker leva öppna liv samtidigt som vi övar oss i lärjungaskap. Vi tror att det kristna livet är ett liv i gemenskap med andra. En inbjudande gemenskap. Vi har valt att leva i kommuniteten för att vi vill dela våra vardagsliv med varandra, stötta, hjälpa och tjäna varandra, men kanske framför allt för att lättare kunna visa gästfrihet och tjäna andra. Här till vänster ser du löken. Den är ett sätt att försöka göra tydligt hur vi ser på medlemskap och vänner. Allt för att det skall vara tydligt och ge utrymme för individer att vara dem de är. Gäster är de som sällan eller ibland dyker upp och ärar oss med sitt besök. De kan vara alltifrån nån som behöver ett rum för en tid, eller som gillar att gå på våra mässor eller middagar. Vänner är personer som ofta hänger med oss, och deltar i vårat liv. Kanske funderar de på att flytta hit och bli medlemmar, kanske bor de redan här men väljer att inte gå in djupare i gruppen. Medlemmar är de av oss som valt att överlåta sig till visionen och vår rytm för en tid. Den stora skillnaden mellan medlemmar och andra är att medlemmar har ett större ansvar för varandra och för kommunitetens liv, samt har rätt att påverka konsensusbesluten."

(fortsettes)

Ingen kommentarer: