torsdag, april 15, 2010

Bønnemøte i en høystakk førte til dannelsen av USA's første misjonsselskap

I år er det nøyaktig 200 år siden det første amerikanske misjonsselskapet så dagens lys. Men visste du at American Board of Commisioners for Foreign Missions - som ble stiftet i 1810 - begynte som en ide inne i en høystakk i forbindelse med et uvær som overrasket noen teologistudenter?

Fem teologistudenter ved Williams College møttes sommeren 1806 for å søke Herren og få del i Hans hjerte for en lidende verden. De ble overrasket av et forrykende tordenvær og måtte søke ly. Det eneste stedet de kunne finne var en høystakk. Der inne overgav de seg til Gud på nytt, og følgende av dette og samtalen som fulgte var at de startet en hemmelig studentforening hvis hensikt var å be for de områder av verden som ikke hadde hørt evangeliet. Selv ville de også gi seg til misjonsarbeid utenfor Amerikans grenser. På grunn av omstendighetene denne dagen kalte de seg "Haystack Group". Senere startet de sammen med andre studenter ved Williams College "Brødregruppen". En av dem var Adoniram Judson, som senere skulle bli Burmas apostel. Judson og resten av gruppen de seks amerikanske milene til årsmøtet til kongregasjonistene. Til deltagerne der sa de:

"Vi har kommet for å tilby oss selv som misjonærer til fremmede land! Vær så snill å gi oss råd om hva vi skal gjøre, og hvordan vi skal kunne adlyde Guds kall."

Noen slik anmodning hadde aldri tidligere blitt fremført for Kongregasjonistenes kirkesamfunn før. Ideen om å sende ut misjonærer hadde aldri før falt dem inn. Men etter hvert som de tenkte over anmodningen og bad over den, kom de frem til at dette var Guds vilje.

Det er forunderlig å tenke på at denne lille begynnelse i høystakk gav startskuddet til Amerikas utenlandske misjonsbevegelse. I dag består den samlet av mer enn 60.000 misjonærer, og utgjør 70 prosent av den verdensvide protestantiske misjonsstyrken, og den understøtter mer enn 80 prosent av økonomien. Bare American Board of Commisioners for Foreign Missions alene har siden starten sendt ut 5000 misjonærer til over 34 misjonsfelter.

Allerede fra begynnelsen av ble det sendt ut misjonærer til Kina, India - de første dro til Hawaii. Flere av misjonærene har gjennomført bibeloversettelser.

Statuen på bildet ble i sin tid reist som et minnesmerke over bønnemøtet i høystakken.

Ingen kommentarer: