onsdag, april 07, 2010

Messiansk tro på avveier

Det finnes en "ny" messiansk bevegelse som fanger oppmerksomheten hos noen kristne, som er opptatt med å finne tilbake til våre jødiske røtter. I vårt naboland Sverige har den fått et visst fotfeste, gjennom en foreningsvirksomhet, drevet av en svenske som har latt seg omskjære, og som har bosatt seg i Israel. Mer og mer fjerner denne foreningen og dens medlemmer seg, fra nytestamentlig tro. I en av sine daglige utsendelser av Tora-lesninger, kommenterte foreningens leder nylig 3.Mos 10,12-15. Det er et skriftavsnitt som omhandler matofferet som ble ofret i Templet. Som kjent ble det siste Templet ødelagt i år 70 e.Kr. Jesus profeterte om denne ødeleggelsen. Et av de skriftstedene som omtaler denne profetien er Lukas 21:

"Men når dere ser Jerusalem omringet av krigshærer, da skal dere vite at byens ødeleggelse er nær ..." (v.20)

I endens tid vil Templet i Jerusalem bygges opp igjen. Det er tydelig ut fra flere skrifsteder. Blant annet skriver apostelen Paulus at det kommer en tid da Antikrist skal sette seg i det gjenreiste Templet og vanhellige det: "La ingen bedra dere på noe vis! For først må frafallet komme, og syndens menneske åpenbares, fortapelsens sønn. Han er den som står imot og som opphøyer seg over alt osm blir kalt gud eller helligdom, så han setter seg i Guds tempel og utgir seg selv for å være Gud." (2.Tess 2,3-4)

For at dette skal skje må det jo nødvendigvis finnes et Tempel Antikrist kan vanhellige. Men selv om Templet i Jerusalem skal bygges opp igjen, er ikke dette noe vi som kristne er kalt til å støtte eller være med på. Ikke noe sted i Det nye testamente finnes det dekning for en slik tanke.

Men det mener denne svenske foreningen. Dens leder skriver:

"Den sanne Messias måste dessutom återuppbygga templet i Jerushalajim, enligt den profetia som gavs till kung Davids son (1 Krön 17:12-14; 22:10), där djurofferstjänsten kommer att införas enligt de evärdliga stadgar som gavs genom Moshè rabbenu (jfr. Hes 40-48). Käre lärjunge till den sanne Messias, låt dig inte bedras av dem som säger att de bud som gavs till Aharon och hans söner inte är evärdliga. När nästa altare kommer att installeras på tempelplatsen i Jerushalajim kommer man åter igen att offra djur till en välbehaglig lukt för den Evige. Låt oss inte stå emot dessa bud så att vi inte räknas som små i Himmelriket."

Den som tror på Jesus Kristus, og på Hans fullkomne verk på Golgata kors, vet at det ikke trengs noen flere dyreofringer. Jesus ropte ut fra korset: "DET ER FULLBRAKT." Ikke noe kan legges til det Jesus gjorde på korset. Absolutt ingenting. Kunne man det ville Jesus ha uttalt en løgn på korset! Om Jesus heter det i Hebreerbrevet:

"Etter at han hadde fullført renselsen for våre synder, satte han seg ved Majestetens høyre hånd i det høye." (Hebr 1,3)

Der har vi det igjen. Renselsen for våre synder er FULLFØRT.

I Hebr 10,12: "Men Jesus har båret fram ETT ENESTE OFFER FOR SYNDER, og har deretter FOR ALLTID satt seg bed Guds høyre hånd."

Og om noen skulle være i tvil heter det i Hebr 9,11-15:

"Men da Kristus kom som yppersteprest for de goder som SKULLE KOMME, gikk han gjennom det telt som ER STØRRE OG MER FULLKOMMENT, som ikke er gjort med hender - det vil si: som ikke er av denne skapning. IKKE MED BLOD AV BUKKER OG KALVER, MEN MED SITT EGET BLOD FIKK HAN INN I HELLIGDOMMEN ÈN GANG FOR ALLE, og fant en evig forløsning. For så sant blodet av bukker og okser, og asken av en kvige, helliger til kjødets renhet når det blir stenket på dem som er urene, HVOR MEGET MER skal da KRISTI BLOD - han som i kraft av en EVIG ÅND BAR SEG SELV FRAM FOR GUD SOM ET LYTELØST OFFER - rense vår samvittighet fra døde gjerninger så vi kan tjene den levende Gud! DERFOR ER HAN MELLOMMANN FOR EN NY PAKT, for at de som er kalt, skal få den evige arv som var lovt, etter at det har funnet sted en død til forløsning fra overtredelsene under den første pakt."

Skal man i den nye pakt begynne å ofre dyr igjen, så det er det det samme som å si at Jesu offer ikke har godt nok. Men det var det. Det var fullstendig godt nok for Gud.

Andre innen den nye "messianske" bevegelsen i Sverige mener at om vi ikke bruker Frelserens hebraiske navn - Yeshua - så vil ikke Faderen høre de bønnene som bes! Vedkommende som hevdet dette med styrke, ville ikke svare på om Gud har hørt bønnene som er bedt fra millioner av kristne opp igjennom tiden, før den svenske bevegelsen dukket opp.

Er det noe merkelig om folk blir forvirret av alle disse lærdomsværende som dukker opp?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Godt at disse som motarbeider Jesus, med å støtte dyre offer blir avslørt.
Dem som Jesus vil rense ut av tempelet med belte sitt, når Han kommer for å gjøre tempelet rent til Guds kraft som er tilsted i alle som tror på Han.

Broderlig i kristus

Tordan sa...

Bra att du sprider information om den väckelse som internationellt benämnes "Hebrew Roots movement".

"På det ena eller andra sättet blir evangelium predikat" :-)

Bjørn Olav sa...

Ja, det trengs å settes et kritisk søkelys på dette. Jeg vil nok ikke bruke ordet "vekkelse" om dette fenomenet, heller "villfarelse". I hvert fall slik det kommer til uttrykk i den svenske varianten. Den fornekter helt sentrale begreper i Det nye testamente, og skaper stor forvirring hos mennesker som blir dratt med i dragsuget.

Anonym sa...

Hva heter denne svenske bevegelsen, og dens leder?

Tordan sa...

Björn sa: "...og skaper stor forvirring hos mennesker som blir dratt med i dragsuget..."

Tord: Jag är inte förvirrad.

'Kritisk' brukar man vara innan man "fått grepp" om företeelsen. Om man vet vad det handlar om, så är man trygg och kan agera positivt i stället. T.ex. att ge alternativ.

Bjørn Olav sa...

Messianska Föreningen Shalom. Lederen heter Ketriel Blad og talsmannen SÅ Gerdvall.

Bjørn Olav sa...

Når man står med begge beina oppe i det hele, Tordan, er det ikke like lett å se at det bærer feil vei. For det er det ingen tvil om at det gjør med akkurat denne foreningen.