torsdag, april 01, 2010

Hvert øyeblikk kan bli en påske

Det er to ord som omhandler påskemysteriet som følger meg inn i skjærtorsdagen denne påsken i 2010. I det fjerde evangeliet innledes beretningen om Jesu siste påske med disse ordene: "Og han som hadde elsket sine egne som var i verden, slik elsket han dem til det siste." (Joh 13,1b) Det andre er ordene som møter oss i Luk 22,15: "Han sa til dem: Jeg har lengtet inderlig etter å ete dette påskemåltid sammen med dere før jeg lider." Helt til det siste møter vi Jesu omfavnende kjærlighet, og Hans inderlige ønske om fellesskap, om koinonia. Det sier oss noe om det kall Han viderefører til sin kirke. Jeg synes fader Lev Gillet, som gjerne omtales som "En munk fra Østkirken" i de bøkene som bærer hans navn, setter det hele i det rette perspektivet når han sier: Hvert øyeblikk kan bli en påske.

Fader Gillet skriver:

"For oss dreier det seg ikke bare om den gamle pakts påske forut for den første langfredag, heller ikke om den påsken vi feirer hvert år. Hvert øyeblikk kan bli en påske, det vil si det fortrolige måltid sammen med Jesus hvor vi forener oss med det guddommelige liv som i hengivelse ofret seg for verdens frelse. Forener oss med det sønderbrutte legeme og det utgydte blod.

Denne spesielle sammenknytningen adskiller påskemåltidet fra forbindelse med Kristus mer i sin alminnelighet. Hele påskens mysterium - korset og oppstandelsen - er tilstede i Herrens måltid. Nattverdmysteriet begrenser seg ikke til den synlige deltagelse i eukaristiens gaver i de troendes forsamling. En indre, usynlig, rent åndelig nattverd kan til enhver tid og på ethvert sted fullbyrdes i min sjel: 'Om noen åpner døren for meg, vil jeg trede inn og holde måltid med ham.' (Åp 3,20)

Den usynlige natteverd er ikke mindre virkelig enn den synlige, men den er av en annen art, og denne forskjellen må vi vise den dypeste respekt. 'Jeg har lengtet etter å spise dette måltidet med dere ..." Dette måltidet: hvilket? Det siste Jesus ville holde før sin død. Måltidet hvor Han avslørte hemmeligheten med det sanne påskelam for sine disipler. Den påske Ham ønsker å holde med meg, er det måltid hvor jeg endelig kan oppdage Lammet." (Fra: Jesus. Enkle betraktninger om Frelseren. Atheneum forlag 1994, side 82-83)

Ingen kommentarer: