fredag, april 02, 2010

Mange lengter etter mer enn det en husmenighet kan gi - kommunitetsliv et alternativ

I Norge er nok Shane Claiborne mer kjent enn Jonathan Wilson-Hartgrove (bildet), men Wilson-Hartgrove er ikke mindre interessant for det. Årsaken har nok mer å gjøre med at Claiborne har vært på flere Norges besøk.

Jonathan Wilson-Hartgrove har skrevet flere bøker sammen med Shane Claiborne. Den siste "Bli det du ber", ble nylig utgitt på Luther forlag og er en av de mest radikale bøker om bønn og Kristus ettefølgelse jeg noensinne har lest.

Jonathan Wilson-Hartgrove leder The School for Conversion i Durham i North-Carolina, og er en del av Rutba House, en liten, urban kommunitet. For bare noen få dager siden offentliggjorde magazinet Relevant et intervju med Jonathan Wilson-Hartgrove hvor han uttaler seg om den nye monastisismen. Jeg finner hans uttalelser svært interessante:

Magasinet Relevant spør Jonathan Wilson-Hartgrove om hvorfor dette med ny monastisisme og kommunitetsliv er blitt en trend i vår tid. Svaret Wilson-Hartgrove gir er at dette handler om en djup lengsel hos mange etter det autentiske og ekte liv. Vår tid er jo så sterkt preget av individualisme, men mange søker etter et liv i fellesskap. Et sted hvor en kan leve ut sin tro.

- Hva med husmenigheter, spør Relevant?
- Jeg tror at en-til-en relasjoner og smågrupper som du får i et fellesskap er attraktive med sin autensitet, men jeg tror samtidig at mennesker hungrer etter noe mer enn bare det å møtes en gang i uken. De lengter etter noe som kan være en del av deres hverdagsliv.

Jeg tror at Jonathan Wilson-Hartgrove er inne på noe svært viktig. Husmenighetsfellesskap kan være et alternativ for enkelte, men for en del er lengselen etter noe som omfatter mer av deres hverdagsliv sterkt til stede. Ikke minst en daglig rytme for livet. Det er noe av det unike som en del av de nye kommunitetene tilbyr. Man har sine vanlige jobber utenfor kommuniteten, men man møtes daglig, eller flere dager i uken til tidebønner, bibelstudier og samtaler. I tillegg til den indre rytmen, har også mange av disse kommunitetene et sterkt sosialt engasjement. Jeg har presentert noen av disse kommunitetene på bloggen ved tidligere anledninger, og kommer med flere presentasjoner etter hvert.

Ingen kommentarer: