fredag, april 23, 2010

En radikal etterfølger av Kristus

Clarence Jordan (til venstre), som jeg skrev litt om på bloggen i går, var en mann som tok Jesu undervisning om Guds rike på ramme alvor. For ham var det en helt fremmed tanke at Bergprekenen først skulle gjelde i et fremtidig tusenårsrike, og ikke kunne leves ut her og nå. Derfor grunnla han Koinonia Farm i Georgia, midt i den verste rasestriden i USA, og skapte et lite himmelrike for sorte og hvite. Han var sørstatsbaptisten som gikk motstrøms, og som ønsket å vise med eget liv at det var mulig for mennesker å leve i pakt med urkirkens fellesskapsideal. Et svært typisk Clarence Jordan sitat er dette:

"Never did Paul or Peter or Stephen point to an empty tomb as evidence of the resurection. The evidence was the spirit-filled fellowship."

I norsk oversettelse ville det lyde omtrent slik: "Verken Paulus, Peter eller Stefaus pekte på en tom grav som et bevis på oppstandelsen. Beviset var det åndfylte fellesskapet."

Det er radikalt. Clarence Jordan var tydelig inneforstått med legemstanken hos apostelen Paulus. At vi hører til Kristi kropp. Jeg er overbevist om at undervisningen om Kristi kropps betydning må gjenoppdages av medlemmene av Kristi kropp! I en tid med et så sterkt individfokus, er legemstanken til Paulus nesten parkert på sidelinjen, og brukes bare som et bilde på hva menigheten er. Jo, det er selvsagt et bilde, men det er mer enn det. Mer enn andre av de bildene som brukes i Det nye testamente på hva menigheten er viser det en side ved menigheten som vi må gjenerobre: fellesskapet, samfunnet - koinonia.

"Dere er Kristi legeme, og hver for seg hans lemmer." (1.Kor 12,27)

Den andre personen som sees på bildet sammen med Clarence Jordan er Millard Fuller, en god venn av Clarence Jordan, som startet Partnership Housing, som ble forløperen til Habitat for Humanity.

Ingen kommentarer: