søndag, januar 17, 2016

Gud sign vår konge god

Vi har vel alle noen gode minner fra de 25 årene med kong Harald og dronning Sonja. De har vært Norges konge og dronning i sorg og glede, og har vært en samlende faktor for vår nasjon når det virkelig gjaldt. Jeg tenker ikke minst på det som skjedde da tragedien rammet hele det norske folk så hardt. Med tårevåte kinn og mjuke hjerter berørte de hele det norske folk, og gav oss mot til å bære sorgen og mot til å leve videre.

Men de har også vært der i fest og glede, som levende reklame for det beste Norge har å by på. Raust har de invitert oss og bydd på eget levd liv, så nært, så varmt og så ekte at det har berørt oss alle.

Vårt minne går 29 år tilbake i tid, mens vår konge og dronning, var kronprins og kronprinsesse. Da var de på rundreise i Vestoppland, og som journalist i daværende Samhold, skulle jeg dekke begivenheten. I forbindelse med en av festmiddagene deltok også min høygravide kone. May Sissel gikk da gravid med vår datter Benedicte. Kronprinsparet ville hilse på alle middagsgjestene, og når de kom til stedet hvor vi sto, ble daværende kronprinsesse Sonja svært opptatt med min kones store mage. Hun tok seg riktig god tid til å spørre om graviditeten og spurte med det gode, varme smilet hun alltid har om hun ikke fikk ta på magen. Det ble et minne for livet for oss begge! Så nær kan man bli, selv om man er kronprinsesse aldri så mye.

Og så nær har de begge vært i disse 25 årene. Jeg så for kort tid siden portrettet av de to på NRK 1 hvor de fortalte om kong Olav. Jeg tilhører jo også den generasjonen som hadde ham til konge, og kjente på den djupe sorgen i hele folket når han gikk bort. Gikk det an å erstatte ham?

Men det har kongeparet gjort. På sin måte. Vi fikk en god konge med kong Harald V.

På denne dagen, når vi feirer deres 25 år på tronen, er det godt å minne om to skriftsteder fra Bibelen:

'Vis alle ære, elsk brødrene. frykt Gud, ær kongen!' (1.Pet 1,17)

'Fremfor alle ting formaner jeg derfor til at det blir gjort bønner, påkallelser, forbønner og takk for alle mennesker, for konger ...' (1.Tim 2,1-2a)

På denne dagen burde vi alle synge og be:

Gud sign vår konge god!
Sign ham med kraft og mot
sign hjem og slott!
Lys for ham ved din Ånd,
knytt med din sterke hånd
hellige troskapsbånd
om folk og drott!

Foto: Kongehuset.

Ingen kommentarer: