onsdag, januar 27, 2016

Den internasjonale Holocaust-dagen: Dramatisk øking av jødehatet i Europa

I dag markeres Den internasjonale Holocaust-dagen. Det skjer med et særdeles dystert bakteppe. Stadig flere jøder forlater Vest-Europa for å reise til Israel. Årsaken skyldes en voksende antisemittisme som gir seg mange skremmende uttrykk. Vår tid ligner mer og mer på tiden før 2. verdenskrig. I følge eksperter har jødene i Europa ikke kjent seg så utrygge som siden den andre verdenskrigen.

The Jewish Agency kan fortelle at antallet jøder som utvandrer fra Vest-Europa til Israel var rekordstor i 2015. 9880 jøder fra ulike vest-europeiske land valgte å emigrere til Israel. Det er det høyeste tallet noensinne. Og flere er på tur. Hele 8000 av disse fra Frankrike alene.

Organisasjonen Anti-Defamation League gjennomførte i fjor en stor undersøkelse vedrørende jødehat i Europa, og slår fast at 37 prosent av de som deltok i undersøkelsen i Frankrike, hadde negative holdninger til jøder. Det økende jødehatet i Frankrike skyldes ikke minst den økende muslimske innvandringen til landet.

9.juli i fjor la Europarådets kommisjon mot rasisme og intoleranse frem sin årsrapport og konkluderte med en dramatisk økning i fornærmelser og angrep mot jødiske personer og institusjoner.

Det er interessant å merke seg at mens man gjerne snakker om den grusomme terrorhandlingen mot Charlie Hebdo, nevnes sjeldent angrepet på en jødisk butikk samme dag. Når angrepet mot tidsskiftet Charlie Hebdo nevnes på norsk TV og i norske radiosendinger, så er det taust om angrepet på kosher-butikken i Paris som kostet fire jøder livet.

Men det er ikke bare i Frankrike det skjer. Danmark ble også rammet av jødehatet. Angrepet på synagogen i København der en 37 år gammel jødisk vakt ble drept, minner oss igjen om at jødehatet ikke bare er et fransk problem.

Og tro nå ikke at Norge er et hederlig unntak. Det er vi slett ikke!

Norge logger øverst på statistikken over antisemittisme i Skandinavia, med hele 15 prosent. 570.000 voksne innbyggere i Norge gir uttrykk for antisemittiske holdninger. Det er mye. Drøyt en tredjedel av disse har aldri hørt om Holocaust og tror nazistenes utryddelsesleire er en myte.

Og som om ikke dette er mer enn nok: Mens 3,5 prosent av elevene i ungdomsskolene i Oslo opplever negative hendelser to-tre ganger i måneden på grunn av sin religiøse bakgrunn, er andelen blant jødiske barn hele 33,3 prosent - eller ti ganger høyere.

Dette er Norge. Det er mange grunner til å markere Holocaust-dagen. Dette er en av dem.

Billedtekst: Europeiske jøder på flukt under 2.verdenskrig.

Ingen kommentarer: