lørdag, januar 16, 2016

To gjenværende tolstojanske kollektiver i Storbritannia

I Stapleton finner vi en av de to  siste gjenværende tolstojanske kollektivene i Storbritannia. Det er avisen 'The New Yorker' som i sin utgave 6.januar i år kan fortelle om dette stedet. Artikkelen innledes slik:

"I disse dager, har The Brootherhood Church i Stapleton (bildet), en av Storbritannias to gjenværende tolstojanske kollektivene, kun fire beboere, samt en vennlig døv katt, noen kyllinger, og en stor, klossete ku'.

Dette kollektivet kan spore sine røtter mer enn hundre år tilbake i tid. I 1894, når grev Lev Nikolajevitsj Tolstoj var på høyden av sin berømmelse grunnla en gruppe tilhengere kjent som The Croydon Brotherhood kollektivet Purleigh, det første kollektivet i Storbritannia som ble styrt av prinsippene til den russiske forfatteren. På denne tiden hadde Tolstoj begynt å skrive filosofiske verk hvor han utlegger sitt syn på Jesus, som en profet som preket pasifisme, et liv i fellesskap, og en generell mistillit til styrende organer. Tolstoj fikk ganske raskt en kult-lignende status både i hjemlandet og utenlands - noe han mislikte.

Noen av hans mest ivrige tilhengere befant seg i England. Disse blir omtalt i artikkelen i The New Yorker, som du finner her:

http://www.newyorker.com/books/page-turner/life-at-one-of-englands-last-tolstoyan-communes?mbid=social_facebook

Billedtekst: Inngangspartiet til The Brotherhood Church i Stapleton. Foto: Bill Henderson.

Ingen kommentarer: