tirsdag, februar 23, 2016

65 år siden premieren på Quo Vadis

Husker du filmen? I dag er det ganske nøyaktig 65 år den hadde premiere, og i år er det 100 år siden forfatteren av boken bygger på, den polske nobelprisvinnerne Henryk Sienkiewich døde. Det er også 170 år siden han ble født.

Han het egentlig Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewich, ble født 5.mai 1846 og døde 15. november 1916 og arbeidet som journalist i Polen, hans fødeland. I 1905 fikk han Nobelprisen i litteratur. Sienkiewich kom fra svært fattige kår. Han skrev en rekke historiske romaner, men han er nok best kjent som forfatteren av Quo Vadis.

Handlingen i romanen og senere filmen er lagt til Rom under keiser Nero og forfølgelsene mot den første kristne menighet. Den skildrer kjærligheten mellom den kristne kvinnen Lygia og den romerske offiseren Marcus Vinicius.

Vinicius har kommet hjem til Rom fra England, og i Rom møter han kristne som kommer sammen i husmenigheter. Deres enkle levesett og åndelige kraft og vitalitet står i skarp kontrast til det dekadente livet i keiserhovedstaden. Den romerske offiseren får et møte med Kristus og hans liv endrer seg radikalt.

Den latinske tittelen: Quo Vadis hentyder til Joh 13,36 'Herre, hvor går du hen'.

Har du ikke sett filmen burde du ta deg tid til det. I sin tid var dette en av storfilmene og den har fortsatt store kvaliteter i seg. Den ble nominert til åtte Oscars.

Ingen kommentarer: