mandag, februar 01, 2016

Kristne i Storbritannia tar kraftig avstand fra høyreekstremt nasjonalistisk parti

Kirkesamfunnene i Storbritannia er samstemte i sin kritikk av den høyreekstreme og nasjonalistiske Britain First kampanjen hvor toneangivende personer nylig marsjerte med kors gjennom muslimske områder av Luton, som et slags 'kristent borgervern':

Dette har ingenting med kristen tro å gjøre!

Representanter for 14 kirkesamfunn karakteriserer Britain First som 'ekstremistisk', 'blasfemisk', og at disse nasjonalistene har 'kapret Jesu navn for å rettferdiggjøre hat og skape frykt'. Det er ikke vanskelig å si seg enig i kritikken.

Britain First hevder på sin side at de representerer 'tradisjonelle britisk kristne verdier', hva nå det enn måtte være - jeg trodde kristne verdier var universelle - og partiets leder, Paul Golding (bildet), bruker ofte religiøs retorikk for å rettferdiggjøre deres handlinger.

Ifølge Huffington Post har Golding nære forbindelser til den Protestantiske koalisjonen i Nord-Irland, som han har vært kasserer for.

En talsmann for Den evangeliske allianse, sier det slik: 'La oss ha det helt klart for oss: Britain First snakker ikke på vegne av kristne. Deres hat-budskap er helt på kant med det kristne budskapet'.

Den anglikanske biskopen av Bedford, Richard Atkinson, sier det slik: 'Deres handlinger er provokative og ikke motivert av kristen tro'.

Stephen Kayworth, som er teamleder for 'Tro og samfunn' gruppen innen det britiske baptistsamfunnet, sier at 'Britain First ikke taler på vegne av kristne og at deres borgervern ikke representerer verdier hentet fra evangeliene'. Han legger til: 'Vårt kall som baptister er først og fremst et kall til å gjøre Jesus kjent, men vi er også djupt rotfestet i troen på frihet for alle'.

En talsmann for metodistkirken i Storbritannia, Paul Morrison, sier at 'metodistkirken tror at rasisme er en fornektelse av det kristne evangeliet. Vi kjenner på en djup sorg når den kristne tro og korset misbrukes til å tjene en slik ekstremistisk agenda'.

Ingen kommentarer: