fredag, februar 12, 2016

Redefinere fastetiden

Den store fasten er nå her. De 40 dagene før 1.påskedag. En gave gitt oss av Herren på så mange måter.

Mange har ikke noe forhold til denne tiden av kirkeåret i det hele tatt, slik man heller ikke har noe forhold til kirkelige høytidsdager, med unntak av jul og påskeferien på fjellet. Enkelte tenker på fastetiden som en mørk, introvert tid. Frivillig gir man avkall på noe. Man spiser enklere. Men kutter kanskje ut søtsaker. Eller Facebook, eller TV.

Men går vi tilbake til fastetidens røtter, så var dette også en tid hvor nye kristne forberedte seg katekumener: dåpskandidater. 1.påskedag var jo den store dåpshøytideligheten i kirken. For andre var dette en tid hvor man forberedte seg til å fornye sitt dåpsløfte. Kanskje det er noe å tenke på fasten 2016? Hva vil det i praksis bety for meg og for deg?

Men dette er også tid for meditasjon over Jesu lidelseshistorie - veien opp til Golgatahøyden. En tid for å fordjupe seg i Bibelen og dens undervisning om korset og korsets horisontale og vertikale budskap. Hvorfor måtte Jesus lide og dø? Hvilke konsekvenser får Hans korsdød for mitt liv?

Eller kanskje er dette en tid for å se nærmere på sammenhengen mellom korset og herligheten eller hvilken rolle lidelsen spiller i frelseshistorien. Apostelen Paulus taler om 'samfunnet med Kristi lidelser'.

Som du ser - det er mye å bruke disse 40 fastedagene til! Som jeg skrev: de er gitt oss som en gave. Når vi velger å faste fra ting vi bruker mye tid på, så gir det oss tid til å lese Bibelen, meditere og grunne på den. Det er virkelig noe å investere i.

Ingen kommentarer: