tirsdag, februar 16, 2016

Åndelige inspirasjonskilder. Del 1

Forfatteren av Hebreerbrevet ber oss om å huske 'veilederne deres, de som har talt Guds ord til dere! Legg merke til den utgangen deres livsferd fikk, og følg etter dem i deres tro'. (Hebr 13,7).

I denne artikkelserien skal vi se på noen personers liv som har vært til inspirasjon for meg i ulike faser av mitt liv. De representerer min åndelige arv - mitt åndelige testamente. Noen av dem har jeg møtt personlig, andre har jeg lest om og funnet åndelig hjelp gjennom deres livsferd og det de har etterlatt seg gjennom sine skrifter. Vi trenger åndelige forbilder. Mennesker som gjennom deres tro kan inspirere oss til å bli mer dedikerte Jesus-etterfølgere.

Den første jeg vil presentere er Peter Vins, far til Georgij Vins, som kanskje flere av oss kjenner fordi han var en av trosfangene i det som engang var Sovjetunionen.  Familien Vins har sterke baptistiske røtter i både Russland og USA. På dette skjeldne bildet ser vi Peter sammen med sønnen Georgij. Peters historie er full av dramatikk, av mot, djervhet, av lidelser på grunn  av troen på den herre Jesus.

Peter Vins (1898-1943) var født i Samara i Russland. Samara er i dag en by på drøyt 1,1 millioner innbyggere, og ligger langs elva Volga. Byen kalles for 'det andre Baku' og er en betydelig industriby med rike oljekilder i nærheten. Fra Samara går det i dag en viktig oljeledning til Øst-Europa. Byen ble grunnlagt i 1856 og har vært en av Russlands viktigste handelsbyer.                                                                                                                                      

Peters far, Yakov, var baptistmisjonær langs elva Volga. Peter var ofte sammen med sin far på disse misjonsreisene. Jeg tror, uten at jeg har klart å finne dokumentasjon om dette, at familien Vins har hatt sine åndelige røtter blant mennonitene. Dette håper jeg en dag å finne mer ut av.

Som godt voksen snakket Peter om disse dagene sammen med faren:

"Der, langs elva Volga, mens jeg bare var en liten gutt, skulle jeg komme til å elske det russiske folk med hele min sjel, og selv da ba jeg Herren om at han måtte gjøre meg til en forkynner av evangeliet i Russland."

Familien Vins skulle senere flytte til Canada. Peter lærte seg ganske raskt engelsk, og etter high school flyttet han til USA. Han ble amerikansk borger, og studerte teologi. Etter å ha fullført sine teologiske studier i 1922 arbeidet han på bilfabrikken Ford i Detroit. Samtidig som han arbeidet der, tjenestegjorde han også som pastor i en baptistmenighet i byen. En russisk baptistmenighet i Pittsburgh fikk høre om Peter Vins, og kalte ham til å bli pastor for denne menigheten. Han tok imot kallet.

Så en dag kom det brev fra hans far, Yakov. Han var da tilbake i Russland. Faren skrev:

"Markene er hvite til høst, men det er så få arbeidere, og de få som er her har ingen adekvat utdannelse. Så uendelig trist dette er."

Peter lengtet etter å reise tilbake til hjemlandet for å drive misjonsarbeid der. I 1926 seilte Peter fra Vancouver til Russland. I 1927 ble han pastor for baptistmenigheten i Blagoveschensk, som bokstavelig talt betyr 'byen med de gode nyheter'! Dette er administrasjonssenteret for fylket Amur og er lokalisert der elvene Amur og Zeya møtes. Dette er også en grenseby til den kinesiske byen Heihe, og er Russlands grenseby med Kina. Den trans-sibirske jernbanen stanser her. I dag har den ca 214.000 innbyggere.

Peters far hadde nå flyttet til Khabarovsk, og fortsatte sin pastor- og misjonstjeneste der. I Blagoveschensk flokket folk seg til baptistmenigheten i byen for å høre Peter Vins forkynne Guds ord.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: