søndag, februar 07, 2016

Evangeliet fosser fram i Nepal

Til tross for restriksjoner og forfølgelse, er Nepal blitt et av landene med hurtigst voksende kristen befolkning. I fjor ble landet rammet av et jordskjelv som forårsaket enorme ødeleggelser, men jordskjelvet åpnet også opp for å bringe evangeliet inn til avsidesliggende områder. Offisielt er religiøs konvertering og proselyttvirksomhet ulovlig, men dette har på ingen måte stanset spredningen av evangeliet.

Nepal er berømt for sine høye fjell og fargerike bønneflagg som vaier i vinden og denne Hindu-nasjonen har lenge vært betraktet som en unådd nasjon. Nå har Nepal en av de hurtigst voksende kristne befolkninger i verden, i følge World Christian Database, som samler på statistikk og informasjon om globale trender innen kristenheten.

Nyhetsredaktøren for den nepalske avisen Nagarik, Bishwa Mani Pokharel, viser til folketellinger som bekrefter dette. I 1951 fantes det i følge disse spørreundersøkelsene ingen kristne i Nepal. I 1961 oppgir 448 nepalesere at de er kristne. I 2001 viser tallene en dramatisk økning. I 2001 finnes det nemlig 102.000 kristne i Nepal. Et tiår senere er tallet steget til 375.000.

Det er de offisielle tallene. Nyhetsredaktøren i Nagarik tror at tallene er mye høyere enn de som innrapporteres.

Mye av veksten skyldes blant annet indre endringer i Nepal. Før 1950 var Nepal stengt for utlendinger. Fjellklatringen endret dette. Maoistopprøret på 1990-tallet som kulminerte med slutten på monarkiet i 2008, har endret Nepal fra å være et hindu-kongedømme til en kommunist-ledet sekulær stat med noe større religiøs frihet. Men det å oppmuntre noen til å endre religion er fremdeles ulovlig.

I Katmandu-dalen vokser det frem nye menigheter i store antall. Jeg skal gi et eksempel på dette:

En av misjonsorganisasjonene som arbeider i Nepal er Climbing for Christ, en evangelisk misjonsorganisasjon med base i Rochester i New York. Denne gruppen startet opp sitt misjonsarbeid i 2008. I 2011 ble den første menigheten grunnlagt i landsbyen Dapcha, drøyt 40 kilometer fra Katmandu. I dag har denne landsbyen, med bare 1000 innbyggere, tre menigheter.

Plantingen av den første menigheten begynte med å be for syke, og helbredelser fant sted. Det ble en døråpner for mange.

Ingen kommentarer: