tirsdag, februar 09, 2016

Pave Frans: La oss bruke Fastetiden til å faste fra likegyldigheten!

Når kristne over hele verden tar fatt på Den store fasten - fasten fra Askeonsdag til 1.påskedag - så oppfordrer pave Frans I til å faste fra likegyldighet!

'Jeg har ingen tillit til barmhjertighet som ikke koster noe og som ikke smerter', sier pave Frans I i følge Time Magazine.

Pave Frans henviser til det kjente fastekapitlet hos profeten Jesaja:

'Er dette den fasten jeg har valgt, en dag da mennesket plager seg selv, bøyer hodet som et siv og legger seg i sekk og aske? Kaller du dette for faste og en dag etter Herrens vilje? Nei, dette er fasten jeg har valgt: å løse urettferdige lenker, sprenge båndene i åket, sette undertrykte fri og bryte hvert åk i stykker, å dele ditt brød med sultne og la hjelpeløse og hjemløse komme i hus. Du skal se til den nakne og kle ham og ikke snu ryggen til dine egne'. (Jes 58,5-7)

I sin årlige hilsen i forbindelse med Fastetiden skriver paven:

'Likegyldighet til vår neste og til Gud representerer en virkelig fristelse for oss som er kristne. Hvert år under Fastetiden trenger vi høre enda en gang stemmen til profetene som roper ut og som skaper problemer for vår samvittighet'.

Pave Frans I snakker om et fenomen som han kaller 'likegydlighetens globalisering'. Hva mener han med dette?

Han definerer dette slik: 'Det er når vårt indre liv blir fanget av sine egne interesser og bekymringer, og ikke lenger har rom for andre, ikke noe sted for de fattige. Guds stemme blir ikke lenger hørt, Hans kjærlighets stille glede, føles ikke lenger, og ønsket om å gjøre det gode svinner bort. Vi ender opp med ikke lenger å føle noen medfølelse for skriket fra de fattige, gråten fra mennesker i smerte, og følelsen av behovet for å hjelpe dem, som om det var noen annens ansvar og ikke vårt eget'.

Fastetiden, mener pave Frans, er en utmerket tid til igjen å lære hvordan du skal elske din neste.

Ingen kommentarer: