tirsdag, mars 30, 2021

Nå er det bare seks jøder igjen i Jemen


Tretten jemenittiske jøder ble brakt til Egypt fra Jemen i en avtale med iransk støttede militser som styrte områdene deres, og reduserte antallet jøder som var igjen i Jemen til seks. Deres avreise ble først rapportert av den London-baserte avisen Asharq Al-Awsat på søndag. Avisen sa at de hadde blitt utvist. Det er The Times of Israel som, skriver dette i dag. Det jødiske samfunnet i Jemen var på 50.000 i sin tid.

En velinformert tjenestemann fortalte The Times of Israel at de 13 jemenitiske jødene - noen av de eldste samfunnets siste medlemmer - ikke hadde blitt direkte tvunget til å forlate landet. Snarere hadde de nådd  frem til en avtale med de Iran-støttede Houthi-militsene, som styrer deler av Jemen. 

De tretten jødene mottok et tilbud om å reise til Israel via havnebyen Aden, som kontrolleres av De forente arabiske emiraters fullmektig i det krigsherjede landet, Southern Transitional Council. Men de nektet å la jødene få reise.

“De kom frem til en avtale med Houthi-ledelsen om å reise til Kairo. De ønsket først å reise til De forente arabiske emirater, men det viste seg umulig, så de dro til Kairo. I Kairo har de familie, ”sa tjenestemannen, som snakket på betingelse av anonymitet på grunn av at saken er svært følsom.

Flere jemenittiske jødiske familier har blitt bosatt i Emiratene de siste månedene. Familiene fikk det tjenestemannen betegnet som "veldig gode økonomiske betingelser", inkludert boenheter.

Det jemenitiske jødiske samfunnet - en gang over 50000 sterke - har gått ned de siste tiårene. Mellom 1949 og 1950 brakte Israel nesten 49.000 jemenittiske jøder til Det lovede land.

Ingen kommentarer: