tirsdag, mars 30, 2021

Parlamentet i Latvia sier nei til aktiv dødshjelp


Etter en lang debatt har parlamentet i Latvia avvist et forslag om tillate eutanasi eller aktiv dødshjelp. Forslaget ble lagt frem etter en kampanje som hadde samlet inn 10.000 underskrifter og ble behandlet av et utvalg.. I følge Baltic News Network stilte 49 parlamentsmedlemmer seg bak utvalgets anbefaling, mens 38 stemte imot. To parlamentsmedlemmer stemte blankt. Forslaget ble behandlet torsdag denne uken.

Et parlamentsmdlem fra sentrum-høyre alliansen 'Ny enhet', Anda Caksa, sa at spørsmålet om aktiv dødshjelp måtte vente til at Latvia hadde blitt bedre på palliativ behandling.

Latvia er ikke alene om å behandle spørsmålet om aktiv dødshjelp. Spania og Portugal har nylig behandlet forslag om ulike former for aktiv dødshjelp. I Spania har Det spanske underhuset godtatt et lovforslag som fra juni i år gjør det mulig for en lege å hjelpe svært syke med å avslutte livet, enten gjennom en sprøyte eller ved hjelp av tabletter. 

I Portugal har landets forfatningsdomstol sagt at loven om aktiv dødshjelp som nylig ble vedtatt, er altfor utydelig til at den kunne godkjennes. 

Billedtekst: Latvias hovedstad Riga med elven Daugava. Foto: Pixabay.

Ingen kommentarer: