søndag, mars 07, 2021

Livet triumferer


 'Døden får ikke siste ordet!' Det var pave Frans' sin hilsen til de kristne i Irak. Så la han til: 'Det siste ordet får Gud og Hans Sønn. Selv midt i krigens ødeleggelser kan vi se, med troens øyne, at livet triumferer over døden.'

Hvilken enorm oppmuntring pavebesøket har hatt for de forfulgte kristne i Irak - og for kurderne. De er ikke glemt. Midt i en pandemi besøker den 84 gamle paven et av verdens farligste steder på jordkloden. Det sier mye. Besøket gir håp. Både for de kristne som ble og for de som har vendt tilbake, men også for alle de som ble drevet på flukt. 

I vandaliserte kirker, hvor grufulle hendelser hadde funnet sted, fulle av kulehull med vandaliserte statuer og inventar, vandrer paven. Han feirer messe, han velsigner barn, og samtaler med mennesker, som har vært igjennom skrekkregimet til IS. Nattverden feires på fotballarenaen i Erbil. I helikopter fløy paven over Mosul og fikk se ruinene av hus og kirker i den delen av byen som ble tatt over av terrorgruppen. Tusentalls mennesker ble drept, millioner på flukt.

Pave Frans var tydeligvis rørt da han ledet i bønn for byen og for ofrene. Pavebesøket har synliggjort forfølgelsen av kristne i Midt-Østen. 

Ingen kommentarer: