lørdag, mars 13, 2021

Skjorten


En familie hadde tradisjon for å sy klær til de fattige til påske. Og så på kvelden før festen forteller bestemor om en forunderlig hendelse:

Våren. Snøen har nesten smeltet. Jorden blir grønn og en spesiell frisk, fuktig lukt taler om vårens ankomst. Vi samler oss hos bestemor og jobber hardt: vi syr skjorter til de fattige. Mor og barnepiken klipper, bestemor stryker, Natasha syr dem raskt på en symaskin, tante Masha gjør endringer, Vera syr knapphullene og syr på knappene. Selv Kolya og Mashenka klippet trådene og la dem i nåler.

"Fortell oss bestemor," spør det eldste barnebarnet Nikolai, "hvorfor syr vi alltid herreskjorter før påske?"

"I henhold til bestemors vilje, min venn ... Det var lenge siden selv før revolusjonen. Min bestemor, Nadezhda Sergeevna, tilbrakte Den store fasten i streng avholdenhet, bønn og arbeid for de fattige. Hun sydde klær selv og alt det kvinner og jenter trengte hjemme. til de fattige: kjoler, sommerklær, skjorter. Alt dette ble brettet og distribuert i løpet av påskeuken til de fattige slik at de kunne gå til gudstjeneste i en ny ren kappe. Skjorter ble deretter sydd ikke fra kjøpetøy, som vi gjør det nå, men fra hvitt hjemmelaget lerret og sydd. Derfor er det et stort utvalg av disse skjortene.

Én gang, et år eller to før hennes død, delte Nadezhda Sergeevna  ut alle de syede tingene til de fattige, i påskeuken og hun satt igjen med en skjorte. Noe rart skjedde med denne skjorten: den kom tilbake til bestemoren min flere ganger. En tigger forlot byen, en annen døde, den tredje ble rik og trengte ikke lenger almisser.

"Så merkelig" sa bestemor til tjenestepiken Ustenka. "Tilsynelatende hadde Gud tenkt denne skjorten for noen. La oss la den være hos oss, og du vil gi den til den første personen som kommer for å be om Kristi nåde."

To dager til gikk, den store lørdagen kom. Nadezhda Sergeevna satt ved vinduet sitt, mens Ustenka allerede fylte lampene til ferien. Plutselig kom en høy, kjekk gammel mann, kledd i en tett knappet zipun, opp til vinduet. Han ba oss hjelpe ham foran høytiden. 

Bestemor sendte Ustenka for å gi ham brød, penger, malte egg. "Og ikke glem å gi skjorten beregnet for ham," ropte bestemoren til Ustenka som gikk avsted.

Hun overlot alt til den gamle mannen, og da hun ga skjorten med en forespørsel om å ta den på i kirken for gudstjenesten, løftet den gamle plutselig hendene mot himmelen og brast i gråt. "Herre, jeg takker deg for den store barmhjertigheten mot meg, en synder!" Han utbrøt, "og du er en snill, kjære velgjører, må Gud velsigne deg at du etter så mange år kler meg for den hellige dagen".

Med disse ordene åpnet han zipunen, men brystet var bart. "I 16 år har jeg gått naken, og jeg har avlagt et slikt løfte for Herren: ikke be om noe for meg selv. Hva du vil bli servert, takk for det. Du er den første, englesjelen, som dekker min nakenhet! Og for en stor helligdag, på påskedagen ”.

Og han gråt igjen med gledelns tårer, og bestemoren gråt med ham ved vinduet hennes; hun forstod at Herren hadde velsignet og godtatt hennes arbeid og almisser.

Da hun døde, hadde hun i sitt testamente skrevet at datteren og meg, barnebarnet hennes, alltid under den store fastetiden måtte sy skjorter til de fattige og også befale barna og barnebarna at de gjorde det samme. Vi prøver å gjøre vårt beste for å oppfylle bestemorens vilje, og jeg håper, vennene mine, at dere ikke vil glemme det også, ”avsluttet bestemoren historien sin.

- Anna Lvova 1940. Hentet fra Orthodox Parables and Stories. Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: