lørdag, mars 06, 2021

Her kan du kjøpe en synagoge til prisen av en bruktbil


The Times of Israel har en svært interessant reportasje i dagens utgave. De tar oss med til Øst-Europa for å se nærmere på den eldgamle jødiske kulturen som en gang blomstret der. Gjensynet ble et vemodig tilbakeblikk på synagoger i forfall. Noe av dem er til salgs for prisen av en bruktbil. Jeg har oversatt deler av reportasjon til norsk: 

I forbindelse med et besøk til byen Slonim i Hviterussland ble Ilona Reeves forelsket i en 380 år gammel falleferdig bygning som tidligere huset en av områdets største og eldste synagoger.

Reeves, en 40 år gammel forfatter som bor i den hviterussiske hovedstaden Minsk, er en kristen, som nesten alle som bor i landet. Og synagogen hadde ikke vært i drift siden før holocaust, da tre fjerdedeler av Slonim-innbyggerne var jødiske. Så å si alle ble drept av nazistene.

Likevel så Reeves på strukturen, som hadde forfalt etter mange års bruk som butikker, og så noe hun ønsket å redde.

"Stående utenfor den store synagogen i Slonim, følte jeg hvor liten jeg er, vi alle er, i møte med slike arkitektoniske monumenter og tradisjoner de representerer," sier hun.

Med penger som hun hadde frigjort ved å selge leiligheten sin i Minsk - delvis for å kjøpe synagogen - kjøpte Reeves synagogen i desember for rundt $ 10 000 fra Slonim kommune med løfte om at hun skulle gjenopprette den. Hun var den eneste budgiveren.

Slonim-synagogen er bare en av en rekke lignende strukturer som har rammet markedet over hele Øst-Europa de siste årene, og Reeves er blant en liten gruppe mennesker som har forpliktet seg til vedlikeholdet.

"Bygninger, inkludert gamle bygninger, som pleide å være synagoger, vises ganske ofte på markedet i Øst-Europa, og til relativt rimelige priser," sier Michael Mail, grunnlegger av UK-baserte Foundation for Jewish Heritage, som bidrar til å gjenopprette historiske jødiske strukturer over hele Europa.

"Men det er ofte en fangst, det vil si at restaurering er komplisert og kostbart," legger Mail til.

Reeves vet det førstehånds. Hun jobber nå med å skaffe $ 2 millioner til restaureringsprosjektet, som hun håper vil ta et tiår, men noen fagpersoner har fortalt at hun kan fortsette i 25 år.

Byen Vitebsk, som ligger cirka 130 mil lenger nordøst for Minsk, tilbød nylig de uthulede restene av Great Lubavitch Synagogue - der familien til maleren Marc Chagall pleide å be - til alle som var villige til å gjenopprette den.

I 2016 åpnet en kaffebar som heter Synagoga Café i den gamle synagogen i Trnava, Slovakia. En ikke-jødisk entreprenør, Simon Stefunko, kjøpte den smuldrende bygningen noen år tidligere, renoverte den i henhold til byens strenge bevaringskrav og åpnet den igjen som et eksklusivt hangout.

Økonomisk var det ingen mening å lage Synagoga Café, sa Stefunko. Renoveringen kostet millioner av dollar som kaffebaren ikke begynte å redusere, selv før den ble lukket i fjor på grunn av COVID-19-pandemien, sa han. Men han gjorde det uansett "så noe ville forbli fra det jødiske samfunnet her," sier Stefunko. "Jeg synes det er vakkert."

Før folkemordet hadde Europa anslagsvis 17 000 synagoger. Bare om lag 3300 av konstruksjonene blir stående i dag. Blant disse brukes bare 776, eller 23%, som synagoger, ifølge Foundation for Jewish Heritage.

De fleste av de overlevende synagogene ligger i Øst-Europa, hvor flertallet av strukturene som ble stående ble nasjonalisert etter andre verdenskrig av kommunistiske myndigheter som var antireligiøse og ofte antisemittiske.

Desimert av Holocaust og bølgen av utvandring som fulgte kommunismens fall, hadde jødiske samfunn på steder som Slonim og Vitebsk nesten forsvunnet og etterlatt sine tidligere institusjoner i regjeringshender.

Billedtekst: Interiøret i den store synagogen i Slonim, Hviterussland, avbildet i 2007. (Wikimedia Commons via JTA)

Hele reportasjen kan leses her: https://www.timesofisrael.com/in-eastern-europe-historical-synagogues-are-sold-for-the-price-of-a-used-car/

Ingen kommentarer: