tirsdag, mars 16, 2021

Tyrkia forbereder seg på sammenstøt med Israel, Hellas og EU


Vær obs på denne mannen! The Jerusalem Post skriver i dag, tirsdag 16. mars 2021, at Tyrkia forbereder seg på et sammenstøt med Israel, Hellas og EU slik at de kan få innflytelse over den østlige delen av Middelhavet. Ankaras mål er å bryte opp Israels relasjoner til andre nasjoner i området. Tyrkia har også søkt å lokke Egypt med påstander om forsoning den siste måneden. 

Ifølge en rapport som ble offentliggjort mandag har Tyrkia sendt et diplomatisk notat til Hellas og Israel, der de hevder at de to landene må søke "om tillatelse før de påtar seg arbeid med en foreslått undersjøisk kraftkabel i det østlige Middelhavets farvann," 

Dette kommer bare dager etter at Israel avsluttet en marineøvelse med Kypros, Hellas og Frankrike. Tyrkia signerte en avtale med regjeringen i Libya i 2019 og har opptrådt truene overfor kravene fra Nicosia og Athen om havretten det siste året. Det er ingen som helst tvil om at president Erodan spiller et svært høyt spill, og drømmer om et nytt ottomansk kalifat.

I april og desember 2020 hevdet Tyrkia at de ønsket å gjøre en avtale med Israel og forsøkte å lokke Israel bort fra et framvoksende partnerskap med Hellas.

Tyrkias pro-regjeringsmedier forsøkte til og med å sende kart til Israel og hevdet at det kunne signere en maritim avtale med Jerusalem som ville utslette Kypros krav fra kartet. I stedet har Israel og Kypros knyttet vennskapsbånd og de er blitt enige om en maritim grense. Israel får nye Sa’ar 6-skip for å forsvare sin eksklusive økonomiske sone til sjøs og gassplattformene.

I tillegg signerte Israel en avtale med Hellas og Kypros om en rørledning i det østlige Middelhav i fjor sommer og er en del av et gassforum med dem og andre stater, inkludert Egypt. Egypt har sagt at Tyrkia må vedta innenlandske reformer for å bane vei for normalisering. Det er viktig å merke seg at Tyrkia er vert for Hamas og andre terrororganisasjoner som truer Egypt og Israel. Det tyrkiske maktapparatet har på sin side arrestert, fengslet eller tvunget i eksil alle kritiske journalister, slik at media reflekterer myndighetens holdning.

Denne utfordringen bør forbedere være oppmerksom på når de ber for Israel og Midt-Østen

Ingen kommentarer: