lørdag, september 13, 2008

Jødene i Kina vender hjem, del 1



Abrahams, Isaks og Jakobs Gud har gitt løfte om å føre Israels barn tilbake til Israels land i endens tid:

"På den dagen skal det skje: For andre gang skal Herren rekke ut sin hånd, for å vinne tilbake resten av sitt folk som er igjen, fra Assyria og Egypt, fra Patros og Kusj, fra Elam og Sinear, fra Hamat og øyene på havet. Han skal sette opp et banner for folkeslagene og samle de bortdrevne av Israel, og de spredte av Juda skal Han føre sammen fra de fire verdenshjørner." (Jes 11,11-12) Et av de stedene de skal bringes hjem fra er Kina!

Bønnepioneren Hans Myrvold har nylig vært i Kina igjen. Denne gangen har han også møtt jøder som finnes i det veldige Midtens-Rike. I bladet Sjibbolet, som er organ for Pinsevennenes arbeid i Israel skriver han om dette. Jeg synes Myrvolds artikkel er svært spennende, for dette er nok ukjent stoff for de aller fleste. Selv kjenner jeg Hans Myrvold fra tiden jeg arbeidet som redaktør for Ropet fra Øst, og vet at hans opplysninger er etterrettelige.

"Hvem skulle tro at det var jøder i Kina, og hvordan kom de dit," spør Hans Myrvold og svarer:

"Vi må helt tilbake til den tid da Nebukadnesar gjorde sine herjetog i Judea og førte mange jøder til Babylon som slaver. Der skulle de være i 70 år slik det ble profetert av Jeremia."

Myrvold henviser til Jeremia 25,8-12 hvor det står:

"Da de 70 år var til ende og kong Kyros var kommet til makt vakte Herren slike tanker i perserkongens ånd at han lot utrope at alle jøder som hadde fått sin ånd vakt av Gud kunne dra opp til Jerusalem og bygge Herrens hus."

"Når vi leser Esras bok," skriver Myrvold og legger til: "så ser vi hvordan Herren sørget for at de jøder som dro tilbake fikk med seg sølvkar og gull og gods og budskap og verdifulle ting for å bygge templet opp igjen. Men det var ikke alle som dro tilbake, forteller Esras bok. De var mange som slo seg ned i Perserriket. Når vi ser i Esters bok bor det jøder i hele Ahasvarus rike som strekker seg fra India til Grekenland og ned til Etiopia. Den onde Haman planla at alle jøder som bodde i dette enorme riket skulle utryddes. Men ved dronning Esters modige opptreden ble alle jøder reddet fra utryddelse. Gjennom de hundreder av år som har gått, bosatte jøder seg over hele Asia. Ble det forfølgelse så dro de videre til fredeligere steder."

Slik fant de også veien til Kina.

"De kom sannsynligvis fra India og trolig kom de Silkeveien," forteller Myrvold. "Denne handelsruten som hadde sin begynnelse 200 år før Kristus startet i Xian som den gang var hovedstad i Kina. Det var europeere og folk fra Midtøsten som gjorde seg bruk av denne ruten som gikk gjennom Sentral-Asia, videre gjennom fire provinser i Kina ned til Xian."

Jøder på flukt har passert uoverkommelige dalfører og over sterke elvestryk og gjennom farlige fjellpass. De fulgte Silkeveien gjennom fire provinser og kom ned til Xian og derfra videre til keifung som var hovedstaden under Tang dynastiet."

Myrvold forteller at de første jødene kom ridene på kameler. I alt var de sju familier. De fikk audiens hos keiseren og ba om få bosette seg i hans land. Keiseren synes godt om dem, selv om de var kledd annerledes og med merkelige hodeplagg. Men navnene deres ville han forandre på. De ble til Chao, Li, Ai, Zhang, Gao, Jin og Shi. Disse navnene finner man igjen hos jødene i Kina den dag i dag.

Dagens bloggbilde viser Hans Myrvold på hans siste Kina reise. (Foto: PYM)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: