lørdag, mars 17, 2018

Skammelig minnemarkering i Riga

Hundrevis av mennesker deltok i den årlige minnemarkeringen for SS veteraner i Latvias hovedstad Riga i går. Flere sto langs ruta og delte ut blomster til veteranene, samt til høyreekstreme og nynazister som deltok. Politiet arresterte en mann som holdt en plakat som viste soldater som drepte jøder under 2.verdenskrig.

Det er Times of Israel som melder dette.

Latvia er det eneste landet i Europa som tillater en slik skammelig markering, hvor hensikten er å hedre de som deltok i nazistenes grusomheter. Marsjen arrangeres av lokale veteraner fra to SS-divisjoner, som begge utgjorde Den latviske divisjonen under 2.verdenskrig. Disse soldatene kjempet under banneret til SS, Nazi-Tysklands grusomme og beryktede sikkerhetspoliti.

Selve demonstrasjonen samlet seg rundt Frihetsmonumentet i Riga. Politiet tillot ikke motdemonstrasjoner, men noen få markerte sin avsky ved å vise plakater hvor det ble tatt klar avstand fra nazi-sympatisørene.  De som delte ut blomster til de marsjerende veteranene, høyreekstreme og nynazister, var lokale borgere av Riga.

70.000 jøder bosatt i Latvia før 2. verdenskrig ble drept av nazistene.

Et forslag om å gjøre 16. mars til en minnedag for en nasjonal minnedag for disse legionerene ble nedstemt i det latviske parlamentet samme dag.

Billedtekst: Veteraner fra SS sammen med høyreekstreme og nynazister demonsrerte i Riga fredag. De fikk blomster fra lokale borgere av Latvias hovedstad. (Foto: Times of Israel).

Ingen kommentarer: